Socialiştii spanioli ameninţă cu noi alegeri, dacă partidele din opoziţie îl blochează pe Sanchez

Autor: George Traicu
Publicat: 10-06-2019 20:52

Socialiştii aflaţi la guvernare în Spania, care au câştigat alegerile din aprilie, dar nu au obţinut o majoritate parlamentară, au ameninţat luni că vor convoca noi alegeri, dacă partidele de opoziţie persistă în blocarea tentativelor premierului în exerciţiu Pedro Sanchez de a forma un guvern minoritar, relatează agenţia Reuters potrivit Agerpres.

Aceasta a fost singura alternativă, în condiţiile în care Sanchez nu a putut obţine sprijinul parlamentului, a declarat presei un socialist de rang înalt, Jose Luis Abalos.

Sanchez, invitat săptămâna trecută de către Regele Felipe al VI-lea să încerce să obţină aprobarea parlamentului pentru a depune jurământul ca prim-ministru, a început în această săptămână întâlnirile cu liderii partidelor de opoziţie.

Într-o primă rundă de vot în parlament, Sanchez are nevoie de sprijinul unei majorităţi a parlamentarilor pentru a obţine votul de încredere. Cu sprijinul Podemos (de extrema stângă) şi al unor partide mai mici, Sanchez ar putea fi votat într-o a doua rundă, care necesită doar mai multe voturi ''pentru'' decât ''împotrivă''.

Partidul Popular (PP, de dreapta) şi Ciudadanos (de centru-dreapta) au indicat amândouă că vor căuta să blocheze depunerea jurământului de către Sanchez, în timp ce Podemos a condiţionat sprijinul său de un loc în guvernul lui Sanchez, ceea ce socialiştii au exclus