Secţia pentru procurori a CSM intră cu bocancii peste SIIJ: Scut în jurul şefului DNA Constanţa

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 12-06-2019 11:14

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii intervine brutal în activitatea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). La doar o zi după punerea sub urmărire penală a şefului DNA Constanţa, procurorii din CSM trimit cu forţa la pensie procurorul de caz de la SIIJ.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu a acordat avizul anual pentru menţinerea în funcţie, după împlinirea vârstei de 65 ani, a doamnei PUIU ZARAFINA, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie", se arată în ordinea de zi soluţionată a şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM de marţi, 11 iunie.

Zarafina Puiu a fost numită la SIIJ de mai puţin de patru luni şi în urmă cu două zile l-a audiat pe procurorul Adrian Bodean, şeful DNA Constanţa, într-un dosar în care acesta este suspectat de abuz în serviciu și represiune nedreaptă. Anterior, Zarafina Puiu a activat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Potrivit articolului 83, din Legea 303/2004, "judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1) pot fi menţinuţi în funcţie după împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege, până la vârsta de 70 de ani. Până la vârsta de 65 de ani, magistratul poate opta să rămână în funcţie, însă după împlinirea acestei vârste, pentru menţinerea în activitate este necesar avizul anual al Secţiei pentru judecători sau, după caz, al Secţiei pentru procurori."