Viorica Dăncilă explică de ce nu a semnat pactul propus de Iohannis și a decis: 'Referendumul pentru modificarea Constituției nu va fi odată cu prezidențialele'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 18-06-2019 18:53
Actualizat: 18-06-2019 20:02

Viorica Dăncilă i-a răspuns lui Klaus Iohannis și i-a explicat de ce PSD nu a semnat pactul propus de președinte. Premierul a spus că ea este obișnuită cu modul de lucru de la Bruxlles și a anunțat că referendumul pentru modificarea Constituției nu va avea loc odată cu alegerile prezidențiale.

”Noi nu am spus că nu suntem de acord cu pactul. Pe el, sus, scrie proiect. Eu sunt obișnuită cu modul european, la orice proiect poți să vii cu amendamente. Noi am vrut să întărim poziția României în Europa. Dacă ele erau preluate sau, măcar, discutate, atunci semnam și noi. Orice pact presupune un consens al partidelor politice.

Citește și: Rareș Bogdan spulberă criticile: Nu înseamnă că voi renunța

Noi nu am discutat despre acest pact, atunci când ne-am întâlnit cu președintele. Amendamentele noastre nu erau împotriva României, ci întăreau poziția ei.

Noi am spus că partea pe justiție o susținem, de aceea am făcut și o comisie, ca să modificăm Constituția în urma referendumului. Dar, când e vorba de poziția României în Europa, trebuie discutate mai multe lucruri. Noi ne dorim un referendum înainte de alegerile prezidențiale.

Citește și: Cine este, de fapt, Tudor Biaciu, cel care a făcut declarații explozive despre ‘clanurile’ din sistemul bugetar – Mafia fondurilor europene

Vorbeam de recomandările Comisiei de la Veneția, le încălcăm a doua oară? Le-am încălcat când am făcut referendum în ziua alegerilor europarlamentare, nu trebuie să facem la fel. Nu știu dacă îl va avantaja pe Klaus Iohannis, dar nu e un mod corect de abordare.”, a spus Viorica Dăncilă.