Vladimir Putin dă cărțile pe față: 'SUA intenţionează să genereze un conflict militar cu Iranul'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 18-06-2019 23:14

Planul Statelor Unite de suplimentare a efectivelor militare în Orientul Mijlociu are rolul de a genera un conflict militar cu Iranul, a acuzat marţi Administraţia Vladimir Putin, îndemnând Washingtonul şi Teheranul să dea dovadă de reticenţă, potrivit mediafax.

"Acţiunile de acest fel nu pot fi văzute altfel decât ca fiind un plan deliberat de provocare a unui război", a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenţia RIA Novosti.

Citește și: EXCLUSIV Bugetarul care a aruncat în aer sistemul are ordin de restricție! Nu se poate apropia de mama copilului său

Administraţia Donald Trump a anunţat luni seară trimiterea a încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul.

"(...) Statele Unite ar trebui să se abţină de la consolidarea prezenţei militare şi de la alte măsuri, precum atragerea sau impulsionarea aliaţilor să intensifice presiunile asupra Iranului", a subliniat Riabkov.

Şi Kremlinul a lansat un apel la reţinere, pentru evitarea escaladării crizei în Orientul Mijlociu. "Îndemnăm toate părţile să dea dovadă de reţinere. Am prefera să nu vedem măsuri care generează tensiuni suplimentare în această regiune deja instabilă", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Secretarul interimar al Apărării din SUA, Patrick Shanahan, a argumentat că trupele trimise în Orientul Mijlociu au un rol "defensiv", în contextul atacurilor care au vizat petroliere în Golful Oman.

Citește și: Alianța USR-PLUS, transformată în afacere de familie! Liderul care și-a inclus mătușa în schemă

Nathalie Tocci, un oficial european de rang înalt, a declarat marţi că Administraţia Donald Trump este responsabilă de amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu din cauza încălcării Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. "Actuala situaţie se întâmplă dintr-un motiv care nu a fost menţionat până acum, anume faptul că Statele Unite au încălcat Planul Comun Complet de Acţiune, adică Acordul iranian. Practic, nu respectă partea lor din acord", a declarat, pentru BBC, Nathalie Tocci, consilier special al Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Referindu-se la atacurile care au vizat petroliere în Golful Oman, Nathalie Tocci a precizat: "Încă nu avem dovezi clare despre ce s-a întâmplat. Cred că este rezonabil ca Iranul, deşi neagă acest lucru, să le fi comis. Dar cred că este vorba de o reacţie, nu neapărat una extremă sau radicală, dar în mod clar este o reacţie la ceea ce Teheranul consideră a fi o escaladare a crizei din zona Golfului. Este o situaţie foarte periculoasă, deoarece în mod evident escaladarea conduce la riposte".

Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate săptămâna trecută în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran. În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite. Statele Unite au atribuit atacurile Iranului, care a negat orice responsabilitate.

Citește și: Rareș Bogdan spulberă criticile: Nu înseamnă că voi renunța

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acţiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internaţional, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Mike Pompeo şi secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, au explicat în Congresul SUA că abordarea Administraţiei de la Washington are rolul de a descuraja Teheranul, nu de a-l provoca.