Donald Trump și prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au pus la cale PROBLEMA iraniană

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 22-06-2019 00:10

Preşedintele american Donald Trump a discutat vineri cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman despre ”ameninţarea” iraniană, a anunţat Casa Albă, relatează news.ro.

”Cei doi lideri au discutat despre rolul crucial al Arabiei Saudite în garantarea stabilităţii în Orientul Mijlociu şi pe piaţa mondială a petrolului. Ei au discutat de asemenea despre ameninţarea reprezentată de comportamentul regimului iranian, care caută escaladarea”, a anunţat Executivul american.

Citește și: Radu Banciu intervine în războiul dintre Marian Oprișan și ANI: ‘Nici în pânzele albe nu o să îți justifici averea’

Teheranul este acuzat că se află la originea mai multor atacuri vizând nave, în mai şi iunie, în apropierea Strâmtorii Ormuz, tranzitată de o treime din petrolul transportat pe mare la nivel mondial.

Iranul a negat orice implicare, însă aceste atacuri au condus la scumpirea ţiţeiului.

Citește și: Mircea Badea îl atacă dur pe Klaus Iohannis: ‘Câinele nu pleacă de la măcelărie’

În urma atacurilor din mai, Arabia Saudită - un aliat apropiat al Washingtonului şi un mare rival regional al Iranului - a cerut o reacţie ”decisivă” faţă de ameninţări vizând aprovizionările energetice.

Tensiunile au crescut cu un nivel după ce Teheranul a anunţat că a distrus în zbor, joi, un avion american fără pilot (dronă) de tip RQ-4 Global Hawk care, acuză Teheranul, i-a încălcat spaţiul aerian.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit din cauza pensiilor speciale: ‘Nenorocitiiii’ .

Această versiune a faptelor a fost contestată aprig de către Statele Unite.

Donald Trump a anunţat vineri că a anulat în ultimul moment atacuri - ca represalii - lansate joi seara împotriva Iranului, pentru a evita un bilanţ uman dramatic, menţinându-şi ameninţările la adresa Teheranului.