Ploile au făcut prăpăd în ţară: Zeci de locuințe, curți și străzi din zece județe din țară au fost afectate de precipitaţii

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 23-06-2019 11:09

Zeci de locuințe, curți și străzi din zece județe din țară au fost afectate de ploile torențiale căzute în ultimele 24 de ore, se arată într-un bilanț al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), făcut public duminică. Un bărbat a fost lovit de trăsnet în județul Iași, potrivit mediafax.

Potrivit reprezentaților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ploile și vijeliile din ultimele 24 de ore au provocat pagube în zece județe: Arad, Bihor, Constanța, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Neamț, Prahova și Suceava.

Pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din 17 locuințe, 110 curți și beciuri, dar și de pe 6 străzi. Totodată, salvatorii au asigurat înlăturarea a cinci copaci căzuți pe carosabil și autoturisme și a acoperișului unei școli din județul Constanța, desprins din cauza vântului puternic.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

„În localitatea Tomești din județul Iași, un bărbat de 63 ani a fost lovit de trăsnet. La fața locului s-a deplasat imediat un echipaj medical al Serviciului de Ambulanță, care a reușit resuscitarea, stabilizarea și transportarea victimei la spital”, se mai arată în bilanțul IGSU.

Duminică dimineața nu erau în desfășurare misiuni operative, însă în mai multe localități afectate de inundațiile din această perioadă se desfășoară evaluări ale pagubelor produse.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

Mai multe localități din țară s-au aflat ieri sub avertizări de Cod roșu și portocaliu, emise de meteorologi și hidrologi.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, duminică, la ora 15.00, intră în vigoare o nouă avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Hunedoara, precum și zona montană și submontană a județelor Argeș, Sibiu și Alba.

Specialiștii susțin că se vor semnala verse torențiale, intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 60-70 l/mp. Avertizarea este valabilă până luni, la ora 15.00.