Donald Trump va merge în Coreea de Sud, după summitul G20, pentru a negocia dosarul nuclear cu Phenianul

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 24-06-2019 17:31

Preşedintele american Donald Trump urmează să efectueze în weekend o vizită în Coreea de Sud, după summitul G20, şi să discute cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in despre negocieri în dosarul nuclear cu Phenianul, aflate în prezent în impas, a anunţat Casa Albastră, relatează news.ro.

Trump urmează să viziteze Coreea de Sud sâmbătă, după summitul G20 de la Osaka, în Japonia, au precizat oficiali sud-coreeni.

Această vizită intervine în urma unui schimb de scrisori între locatarul Casei Albe şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, care a catalogat ”excelent” conţinutul misivei lui Donald Trump, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA.

Citește și: Scandal uriaș! Apare numele fratelui Laurei Codruța Kovesi

La 11 iunie, Donald Trump a anunţat că a primit o scrisoare ”magnifică” şi ”foarte călduroasă” de la Kim Jong Un, adăugând că are în continuare încredere în nord-coreean, în pofida absenţei unor progrese tangibile în domeniul ”denuclearizării”.

Un oficial sud-coreean le-a declarat unor jurnalişti că Trump ”ar avea în vedere” o vizită în Zona Demilitarizată (DMZ), dar că nu există vreun plan al unui summit trilateral între Trump, Moon şi Kim.

Peninsula coreeană a cunoscut în 2018 o remarcabilă destindere, după ani de tensiuni pe tema programelor balistic şi nuclear ale Phenianului. Această relaxare a fost marcată de o serie de întâlniri diplomatice, inclusiv două summituri între Kim şi Trump.

Însă al doilea summit între cei doi, în februarie, la Hanoi, în Vietnam, s-a soldat cu un fiasco răsunător, iar negocierile între americani şi nod-coreeni se află de atunci în impas.

Citește și: Anunț important al Vioricăi Dăncilă! Ce se va întâmpla cu Mugur Isărescu

Kim l-a primit săptămâna trecută într-o vizită de stat pe Xi inping, primul preşedinte chinez care a vizitat Phenianul în ultimii 14 ani.

Experţi au văzut în această vizită a lui Xi, înaintea întâlnirii sale cu Trump în marja G20, semnul voinţei preşedintelui chinez de a arăta influenţa de care Beijingul continuă să se bucure în Coreea de Nord.

O purtătoare de cuvânt a preşedinşiei sud-coreene, Ko Min-jung, a declarat că Trump şi Moon urmează să poate ”discuţii în profunzime despre mijloacele stabilirii unui regim de pace permanent prin denuclearizarea completă a peninsulei coreene”.

Oficiali americani vorbesc în general doar despre ”denuclearizarea Coreei de Nord”.

Aceasta ar fi cea de-a opta întâlnire între Moon şi Trump, care a fost ultima oară în Coreea de Sud în noiembrie 2017, când nu a efectuat o vizită în DMZ din cauza unei ceţe dense.

Citește și: Victor Ponta îl desființează pe unul dintre cei mai cunoscuți români: ‘O rușine’

”Trump se va duce cu siguranţă în DMZ, dacă timpul o permite, pentru că acesta este locul de unde se poate observa în mod direct scăderea tensiunilor militare între cele două Corei”, a declarat pentru AFP Koh Yu-hwan, un profesor de studii nord-coreene la Universitatea Dongguk de la Seul.

”Să se ducă în DMZ este un mod de a reafirma importanţa procesului denuclearizării”, insistă el.

Însă el spune că ar fi ”stupefiat” ca Trump să se întâlnească cu Kim, din cauza ”impasului în discuţiile în domeniul nuclear”.