Cel de-al VI-lea Forum de afaceri al Parteneriatului Estic s-a desfășurat astăzi la București

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 25-06-2019 14:09

Evenimentul, dedicat, prin excelență, consolidării mediului de afaceri din cele 6 țări ale Parteneriatului Estic a fost organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat împreuna cu MAE.

În calitate de ministru al mediului de afaceri, comerțului și antreprenoariatului Ștefan-Radu Oprea a declarat în deschiderea lucrărilor: “Am datoria să asigur crearea condițiilor optime derulării și dezvoltării afacerilor. Sub egida Președinției României la Consiliul UE am acționat activ, flexibilizând poziții ale omologilor mei din statele UE, în favoarea extinderii afacerilor antreprenorilor europeni pe terțe piețe.”

Sub Președinția României la UE s-au organizat la București reuniuni ministeriale dedicate conectivității în domeniul digital - cu accent pe armonizarea tarifelor de roaming, sau în domeniul energiei, având ca teme prioritare extinderea rețelelor de inter-conectivitate energetică și de transport transeuropene dincolo de frontierele estice ale UE.

Citește și: Gazprom anunță că a construit 59% din Nord Stream-2

Comerțul clasic dintre piața unică și statele Parteneriatului Estic a atins valoarea de 74 miliarde euro, balanța comercială fiind echilibrată.

Temă prioritară pe agenda Președinției române a Consiliului UE, Parteneriatul Estic reprezintă  nu doar vecinătatea pe care o împartășim cu statele din acest spațiu, nu doar vectorul european asumat de aceste guverne, ci un real model de inter-conectivitate regională.   În ceea ce priveşte România, fluxurile comerciale reciproce cu aceste 6 piețe se ridică la 4 miliarde euro.

La lucrările Forumului au mai participat reprezentanți ai tuturor celor 6 țări ale parteneriatului alături de Teodor Meleșcanu, ministrul român al afacerilor externe, Mihai Dărăban, Președintele Camerei de Comerț și Industie a României, Bogdan Mihăilescu – consilier în Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprnoriat, dar și reprezentanții unor companii interesate în extinderea granițelor business-ului propriu, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.