Maghiarii din Oradea s-au rugat împreună în Piaţa Unirii din centrul oraşului

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 25-06-2019 22:46

Aproape 150 de orădeni maghiari au participat marţi la un miting de rugăciune organizat de PPMT în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a solicita Primăriei orădene edificarea unei statui ecvestre a regelui Sfântul Ladislau, considerat întemeietor al oraşului Oradea, care să fie amplasată în centrul oraşului, în Piaţa Unirii, potrivit agerpres.ro.

La rugăciune au participat alături de liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, şi trei preoţi de la Bisericile romano-catolică, reformată şi unitariană, care s-au adresat mulţimii în limba maghiară. După un "Tatăl Nostru" spus împreună, mitingul de rugăciune s-a încheiat, după aproximativ o jumătate de oră, cu imnul ungar.

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

Liderul PPMT a precizat,  că el însuşi a depus o petiţie la Primăria Oradea, la sfârşitul lunii aprilie, în care solicita îndeplinirea acestei doleanţe a comunităţii maghiare, însă nu a primit încă un răspuns. El a adăugat că PPMT va organiza aproape lunar, cu excepţia lunii iulie, asemenea mitinguri de rugăciune, în speranţa unui răspuns favorabil.

Reprezentantul comunităţii maghiare consideră că doleanţa etnicilor este îndreptăţită, în condiţiile în care Primăria a ridicat în An Centenar nu mai puţin de patru statui în Piaţa Unirii. Una ecvestră este a Regelui Ferdinand, alte două faţă în faţă sunt statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu şi cea a episcopului ortodox Roman Ciorogariu, dar şi una pentru omul politic Iuliu Maniu, lângă Catedrala greco-catolică "Sf. Nicolae" .

Citește și: Antenele mută în forță! Cine vine la conducere, începând cu această lună

Liderul PPMT a precizat că a identificat pentru statuia dorită şi o locaţie potrivită, atât arhitectonic, cât şi simbolic, anume lângă Biserica romano-catolică "Sfântul Ladislau", situată vizavi de Primăria Oradea, către malul Crişului Repede.

El consideră că, în ce priveşte costurile financiare, ar fi "normal şi ideal" ca primăria să îşi asume toate cheltuielile, fiind vorba de circa 200-300 de mii de euro, dar îşi asumă şi strângerea de fonduri în cazul în care nu se va putea altfel.