Imagini tragice provoacă indignare în SUA - Un migrant salvadorian şi fiica sa înecaţi la frontiera mexicano-americană

Autor: George Traicu
Publicat: 26-06-2019 20:26

Fotografii tragice cu corpurile neînsufleţite ale unui migrant şi fiicei sale în vârstă de doi ani, înecaţi în timp ce încercau să treacă clandestin din Mexic în SUA, au fost intens mediatizate şi au provocat indignare, ilustrând riscurile la care se expun migranţii care traversează acea frontieră, relatează AFP potrivit Agerpres.

Oscar Martinez Ramirez, un bucătar în vârstă de 25 de ani, plecase din El Salvador împreună cu soţia sa în vârstă de 21 de ani şi cu fetiţa lor. Ei au ajuns săptămâna trecută la Matamoros, în statul mexican Tamaulipas, după ce au traversat întreg teritorul Mexicului, iar duminică după-amiază au decis să încerce împreună cu un prieten să treacă înot către SUA fluviul Rio Bravo, sau Rio Grande în terminologia americană.

Tatăl şi-a luat fetiţa în spate în interiorul tricoului său şi a încercat astfel să traverseze fluviul înot. Însă ei au fost luaţi de curenţii puternici şi s-au înecat sub privirile femeii, care a reuşit să se reîntoarcă în viaţă pe malul mexican al fluviului.

Citește și: Lovitură de teatru! Tatăl adoptiv al Sorinei dinamitează acuzațiile asistentului maternal

Fotografiile cu cele două cadavre cu faţa în jos pe malul fluviului intens distribuite pe reţelele de socializare au impresionat opinia publică, inclusiv în Mexic, unde guvernul este ţinta unor critici severe pentru măsurile luate împotriva migranţilor clandestini care încearcă să ajungă în SUA, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat Mexicul cu represalii economice dacă nu opreşte valul migrator.

Agenţia ONU pentru refugiaţi, UNHCR, ''este profund şocată la vederea fotografiilor sfâşietoare cu corpurile neînsufleţite ale lui Oscar Alberto Martinez Ramirez şi fiicei sale de 23 de luni, Valeria'', notează această agenţie într-o declaraţie citată de Reuters, comparând aceste imagini cu cele ale copilului sirian Alan Kurdi, găsit înecat în anul 2015 pe ţărmul turc al Mediteranei după ce barca gonflabilă în care se afla familia sa s-a scufundat.

La rândul său, înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a spus că migranţii şi-au riscat viaţa pentru că nu au putut obţine protecţia la care au dreptul conform dreptului internaţional