Greenpeace avertizează: 'Rechinii ameninţaţi cu dispariţia în Atlanticul de Nord'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 27-06-2019 17:06

Mii de rechini din specii ameninţate cu dispariţia sunt omorâţi în fiecare an în Atlanticul de Nord în lipsa unor măsuri de protecţie împotriva pescuitului excesiv în apele internaţionale, a avertizat joi organizaţia nonguvernamentală Greenpeace, potrivit AFP, potrivit agerpres.ro.

Ambarcaţiunile care ar trebui să se dedice în principal capturării peştelui-spadă au pescuit în realitate o cantitate de patru ori mai mare de rechini, cu echipamentelor lor dotate cu mii de undiţe, a declarat organizaţia ecologistă într-un raport bazat pe informaţiile colectate de vasul său Esperanza, aflat în această regiune la începutul anului.

Citește și: Radu Banciu iese din nou la rampă! Acesta nici nu e un partid, e un apendice al frustrărilor

"Este absolut imoral să ucidem rechini şi alte specii sălbatice folosind aceste tehnici îngrozitoare de pescuit", şi-a exprimat indignarea într-un comunicat William McCallum, responsabil al campaniei Greenpeace ''În apărarea oceanelor''.

"De acum înainte, noi îi vom denunţa pe vinovaţii de pe mare, dar avem nevoie urgentă de un tratat ferm şi de limite pentru pescuit mai stricte pentru protejarea oceanelor", a adăugat acesta.

Citește și: Silviu Mănăstire anunță echipa pe care și-a făcut-o azi-noapte Viorica Dăncilă: ‘O să fie scandal!’

Rechinul Mako, cel mai rapid din lume, şi cel din specia Longfin mako figurează printre speciile de rechini cele mai pescuite din Atlanticul de Nord, potrivit Greenpeace.

Ambele specii figurează pe lista speciilor în pericol de dispariţie stabilită în fiecare an de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Ambarcaţiunile de pescuit spaniole şi portugheze capturează până la 25.000 de rechini Mako în fiecare an, potrivit Greenpeace.

Citește și: EXCLUSIV ‘Spirala’ USR-PLUS-LGBT-Rezist. Finanțatorul din umbră

Asociaţiile pentru protecţia mediului trag un semnal de alarmă asupra consecinţelor dispariţiei rechinilor, aflaţi în vârful lanţului trofic din ocean, fenomen care ar provoca proliferarea speciilor de peşti de dimensiuni mai mici şi ar pune în pericol echilibrul ecologic.