Sute de antichităţi confiscate în Franţa au fost returnate Pakistanului

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 02-07-2019 21:17
Actualizat: 02-07-2019 21:18

Peste 400 de obiecte arheologice confiscate de către autorităţile vamale franceze au fost returnate marţi Pakistanului, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la ambasada acestei ţări de la Paris, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Primele antichităţi descoperite, datând în unele cazuri din mileniile al III-lea, respectiv al IV-lea î.Hr., au provenit în urma verificărilor efectuate în septembrie 2006, pe aeroportul Paris Roissy, asupra unor colete poştale expediate din Pakistan către o galerie de artă pariziană.

Ulterior, responsabilii vamali au descoperit 17 obiecte din teracotă, însoţite de un document care preciza că era vorba despre obiecte cu o vechime de peste 100 de ani şi de o factură de 1.210 de euro.

Citește și: Președintele Tribunalului Timiș, scrisoare care provoacă CUTREMUR în magistratură

Un arheolog mandatat pentru analizarea artefactelor a indicat însă că acestea datau din mileniul al II-lea, respectiv al III-lea î.Hr. şi proveneau din jefuirea unor morminte din Baluchistan, o provincie din sud-vestul Pakistanului.

Două săptămâni mai târziu, acelaşi serviciu vamal a sesizat o fraudă identică, de data aceasta implicând 93 de piese de ceramică destinate aceleiaşi galerii.

Câteva luni după aceea, în iunie 2007, un control efectuat la galerie a permis confiscarea a 335 de piese de ceramică importate în aceleaşi condiţii.

În total, oficialii au confiscat 445 de obiecte arheologice, cu o valoare totală de 139.000 de euro.

Citește și: Verdict DRAMATIC al medicilor privind starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu

Printre obiectele confiscate figurau vasele de teracotă aparţinând culturii Nal (3100- 2700 î.Hr.), precum şi vase din cultura Kulli (2600 - 1900 î.Hr.).

În iunie, autorităţile din Peru au reuşit să recupereze două statui de teracotă şi un baston de lemn sculptat datând din secolul al II-lea d.Hr., de asemenea furate în timpul jefuirilor de morminte şi confiscate în martie 2007.

În ambele cazuri, a fost nevoie de peste un deceniu pentru autentificarea obiectelor şi finalizarea procedurilor administrative şi diplomatice.