Angel Tîlvăr: Camera Deputaților este pe primul loc în rândul parlamentelor naționale din UE, în ceea ce privește dialogul politic

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 03-07-2019 12:02

Parlamentul European a elaborat Raportul anual de activitate privind relațiile cu parlamentele naționale, care oferă o prezentare a tuturor activităților și evoluțiilor din cadrul cooperării interparlamentare, pe anul 2018. Această cooperare vizează implicarea a 41 de parlamente sau camere naționale din cele 28 de state membre, în relația cu Parlamentul European.

Pentru al doilea an consecutiv, Camera Deputaților din România este pe primul loc în rândul Parlamentelor naționale / Camere legislative din UE, în ceea ce privește dialogul politic informal (protocolul 1 al TFUE - Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Protocolul nr. 1 al TFUE prevede că parlamentele naționale ale UE pot prezenta opinii referitoare la dosarele legislative care intră în competența exclusivă a UE, precum și la documentele fără caracter legislativ, în legătură cu dezbaterile în curs la nivel european. Aceste contribuții fac parte din așa-numitul Dialogul politic informal (DPI).

Conform raportului, în 2018, parlamentele naționale ale UE au continuat să utilizeze în mod activ acest instrument, trimițând 259 contribuții. Camera Deputaților din România este cea mai activă în anul 2018, cu 41 de contribuții aduse, urmată de Adunarea Republicii din Portugalia, Camera Deputaților din Cehia și Senatul ceh.

Citește și: Cristina Tarcea a IZBUCNIT: 'Am vrut să arăt că plec când vreau eu, nu când vor alții'

Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, pe care o conduc, a lucrat intens și-a adus o contribuție constantă și serioasă în ceea ce privește dialogul european. Acest meritoriu loc unu ne motivează pentru viitoarele sesiuni parlamentare”, a declarat astăzi, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, domnul Angel Tîlvăr.

2019 este un an de schimbare pentru Parlamentul European. Începe a 8-a legislatură și un nou Parlament European este în curs de constituire, ca urmare a recentelor alegeri europene. În timpul legislaturii 2014-2019, Parlamentul României, împreună cu celelalte foruri legislative naționale europene și cu Parlamentul European, au dezbătut în comun evoluțiile politice majore, consolidând cooperarea existentă și dezvoltând noi forme de colaborare pragmatice,