Proiect PNL în Parlament - Comisie specială permanentă pentru protecția drepturilor copiilor

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 03-07-2019 14:26

PNL a depus o inițiativă legislativă pentru înființarea unei comisii parlamentare permanente pentru protecția drepturilor copiilor, anunță pe Facebook liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Trebuie să conștientizăm faptul că în acest moment, în România:

• Unul din trei copii trăiește sub pragul de sărăcie;

• Peste 52 de mii de copii cresc fără părinți în instituții de protecție socială;

• 92 de mii de copii au părinții plecați în străinătate;

• Aproape 300.000 de copii se află în afara școlii.

Aceste date subliniază faptul că drepturile specifice ale copiilor trebuie protejate cu prioritate și în Parlamentul României. Avem nevoie de legi unitare și care să vină în sprijinul copiilor și de o comisie specială care să garanteze acest lucru.

În acest moment, legile ce țin de drepturilor fundamentale ale copilului sunt dezbătute în cinci comisii de specialitate: Juridică, Educație, Sănătate, Muncă și Administrație. Acest fapt generează abordarea neunitară a soluțiilor legislative, fiind pusă abordarea profesională mai presus de interesul superior al copilului.

Cu acest proiect de lege, PNL a venit în întâmpinarea propunerilor făcute de către Organizația Salvați Copiii România.

Pe lângă proiectul de înființare a unei comisii parlamentare specializată pe drepturile copilului, PNL a elaborat o a doua propunere legislativă, prin care dorim să întărim sistemul actual de protecție a minorilor în România.

Astfel, dorim unificarea competenței materiale a instanțelor de judecată pentru ca procedura judecătorească să se desfășoare de completuri specializate în protecția drepturilor copilului.

Vom propune în acest sens ca:

• toți judecătorii care intră în cauze pentru minori să urmeze module de pregătire specializate la nivelul INM;

• să se înființeze completuri specializate în cauze pentru minori și familie la nivelul tuturor judecătoriilor din România;

• să se creeze secții specializate la nivelul tuturor tribunalelor și curților de apel din România;

• în viitor, să se procedeze la înființarea instanțelor specializate în materie de minori și familie.

Vom institui și o procedură specială de executare a unei hotărâri judecătorești în cauzele cu minori, astfel încât să nu se mai producă incidente dramatice ca cel al Sorinei. Această procedură va fi propusă după consultări ample atât cu specialiștii în protecția drepturilor copilului, cât și cu practicieni ai dreptului.

Cu - Raluca Turcan, Andronache Gabriel și Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvati Copiii Romania.