Vicepreședintele grupului PPE îl contrazice pe Meleșcanu: cum se joacă, în culise, postul de comisar pentru România

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 04-07-2019 19:59

Vicepreședintele grupului PPE, Siegfried Mureșan, îl contrazice pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, cel care spunea că România nu are șanse să prindă un post important de comisar european. Mureșan arată că România este mare favorită la un portofoliu important, asta pentru că țările mari și-au tăiat deja partea leului, iar în Comisia Europeană vor fi recompensate țările din Estul Europei.

Citește și: PNL taie în carne vie: 12 consilieri locali, EXCLUȘI din partid pentru BLAT la europarlamentare

”Declarația ministrului Teodor Meleșcanu, cum că România nu are șanse să obțină un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană, nu are nicio legătură cu realitatea de la Bruxelles.

În realitate, României astăzi i se cuvine un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană.

Vă spun și de ce. În toate funcțiile importante din Uniunea Europeană au fost desemnați săptămâna aceasta candidați din statele membre vechi, din vestul Europei. Germania a primit președinția Comisiei, Belgia, președinția Consiliului European, Italia, președinția Parlamentului European, Franța a primit conducerea Băncii Centrale Europene, iar Spania, funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuie să echilibreze balanța geografică în interiorul Comisiei Europene, iar noi, țările din Europa de Est, să primim funcții importante. Chiar astăzi, președintele în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat că trebuie făcut acest lucru.

Noi, România, suntem a doua țară ca mărime din Europa de Est, așa că Guvernul României trebuie să fructifice această conjunctură favorabilă și să se bată pentru un post important în viitoarea Comisie. Cer Guvernului României să își stabilească drept obiectiv obținerea unei funcții de vicepreședinte în viitoarea Comisie Europeană.

Pentru asta, este nevoie, însă, de două lucruri: 1. de un prim-ministru care știe să negocieze și 2. de un candidat bun. Dar dacă negocierile le poartă doamna prim-ministru Viorica Dăncilă cu propuneri din rândul miniștrilor sau foștilor miniștri Teodrovici, Plumb & Co., nu vom primi în veci un portofoliu important.

Așa a pierdut România pe mâna PSD și președinția Parlamentului European, după cum vă explicam la începutul săptămânii =>> https://bit.ly/2KXoOIS

De aceea, ministrul Afacerilor Externe a anunțat eșecul înainte de a începe negocierile.

De fapt, oameni competenți care au vrut să obțină funcții importante pentru România la Bruxelles au reușit acest lucru. Politicienii incompetenți din actualul guvern aruncă prosopul înainte de luptă după care se plâng că sunt discriminați.”, scrie Siegfried Mureșan.