Recep Tayyip Erdogan: Turcia va utiliza sistemele S-400 pentru a respinge un eventual atac

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 10-07-2019 16:31

Turcia va utiliza sistemele antiaeriene S-400 pentru a se apăra în cazul unui atac, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în contextul tensiunilor dintre Ankara şi Washington din cauza achiziţionării instalaţiilor militare ruse, relatează mediafax.

"Unii se întreabă de ce cumpărăm sisteme S-400, de ce facem o astfel de investiţie. Dacă vom avea nevoie, le putem folosi. Sunt sisteme antiaeriene, dacă ne atacă cineva, vom folosi aceste sisteme antiaeriene. De aceea facem o atfel de investiţie", a afirmat Erdogan, citat de site-ul Internethaber.com, amintind că Turcia a vrut să cumpere sisteme antiaeriene Patriot din SUA, dar Administraţia Barack Obama i-ar fi transmis că se opune Congresul.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze. În contextul crizei, Administraţia Donald Trump au avertizat că ar putea impune sancţiuni Turciei, aliat în cadrul NATO.