Noul șef al Pentagonului, șantaj pe față la Turcia: Mark Esper paruncă Ankara în dizgrația NATO

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 17-07-2019 08:36

Mark Esper, propus pentru postul de secretar american al apărării, şi-a exprimat marţi dezamăgirea faţă de faptul că în ultimii ani Turcia s-a îndepărtat de NATO şi a avertizat din nou Ankara că trebuie să aleagă între rachetele ruseşti S-400 şi avioanele americane F-35, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

''Este foarte tulburător să vedem cum în ultimii ani ei s-au îndepărtat'' de Alianţa în care sunt membri din anii '50, a spus Esper în faţa comitetului pentru servicii armate din Senatul american.

Citește și: Carmen Dan, IEȘIRE TRIUMFALISTĂ din fruntea MAI - Ministrul demisionar anunță că dă premii angajaților din zona operativă

''Decizia lor privind S-400 este una greşită şi dezamăgitoare'', a completat el, după ce Turcia a recepţionat săptămâna trecută primele componente ale rachetelor antiaeriene S-400 achiziţionate din Rusia.

Mark Esper a reafirmat că Turcia nu mai poate participa la programul avionului american invizibil F-35 în condiţiile în care se dotează şi cu acele sisteme de rachete ruseşti. Pentagonul a luat deja măsuri pentru eliminarea Turciei din programul F-35, Congresul urmând să blocheze livrarea acestor avioane către Turcia. Armata turcă intenţionează să achiziţioneze circa 100 de avioane de acest tip.

CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: Pericolul ceaiurilor de muşeţel, mentă, tei şi alte plante

''Puteţi avea fie S-400, fie F-35. Nu le puteţi avea pe amândouă'', a punctat Mark Esper. Washingtonul susţine că, dacă aparatul F-35 ajunge în dotarea armatei turce, operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci să folosească rachetele S-400 ar putea afla secrete tehnologice ale acestui avion.

Vorbind luni la o acţiune de marcare a trei ani de la puciul eşuat împotriva sa, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că livrările de rachete S-400 contractate pentru armata turcă se vor derula până în luna aprilie 2020. În pofida avertismentelor SUA, el a refuzat în mod repetat să renunţe la achiziţia acestor rachete ruseşti.