Johnny Clegg, cântărețul și activistul împotriva discriminării rasiale, a murit

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 17-07-2019 10:43

Johnny Clegg, cântărețul și activistul împotriva discriminării rasiale, a murit marți la vârsta de 66 de ani, anunță BBC, potrivit Mediafax.

Muzicianul a încetat din viață la Johannesburg, după o lungă luptă cu cancerul pancreatic. A fost diagnosticat cu cancer în 2015.

Supranumit ”Zulu alb”, Clegg a fost unul dintre criticii cei mai vocali ai politicii de apartheid impusă în Africa de Sud până în 1994.

Muzicianul de origine britanică este cunoscut pentru piesele în care a combinat muzica occidentală și acordurile tradiționale Zulu. Cea mai cunoscută piesă a sa, Asimbonanga, a fost lansată în 1987, și era dedicată lui Nelson Mandela, în acel moment încă în închisoare.

Citește și: ȘOCANT Cornelia Catanga a ORBIT după ce a ajuns la spital în urma unui stop cardio - respirator

Titlul care se traduce "Nu l-am văzut" din Zulu, a fost unul dintre primele apeluri publice pentru eliberarea lui Mandela.

Mandela, care, peste ani avea să devină primul președinte de culoare al Africii de Sud încă mai era considerat o amenințare la adresa statului.

Clegg, albul care a învățat să cânte și să vorbească Zulu, a fost simbolul Africii de Sud democratice, fiind invitat să cânte și la ceremonia organizată pentru înmormântarea lui Mandela, în 2013. Cariera sa, întinsă pe mai bine de patru decenii, a debutat cu trupa Juluka, pe care a format-o împreună cu chitaristul de culoare Sipho Mchunu. Muzica sa a fost la început interzisă la radio și, până la căderea apartheidului aparițiile sale live erau supuse restricțiilor politice.