Autorităţile de la Tripoli au arestat lideri ai organizaţiei jihadiste Al-Qaeda

Autor: George Traicu
Publicat: 25-07-2019 12:44

O forţă de securitate loială guvernului libian de uniune naţională (GNA) de la Tripoli a anunţat miercuri seara arestarea unor lideri jihadişti afiliaţi organizaţiei Al-Qaeda, transmite AFP potrvit Agerpres

Trupele de securitate din Misrata (nord-vest), subordonate ministerului de interne al GNA, au efectuat un raid împotriva "unor terorişti daţi în urmărire, consideraţi şefi în cadrul Al-Qaeda, pe numele cărora justiţia libiană a emis un mandat de arestare", precizează un comunicat difuzat pe Facebook.

Operaţiunea a avut loc miercuri în zori, într-o suburbie a capitalei Tripoli. Cei arestaţi au legături cu atentate comise în oraş, au afirmat autorităţile.

Principalul suspect arestat este un cetăţean algerian cunoscut ca Al-Chaoui. Odată cu acesta au fost reţinuţi mai mulţi libieni, a căror identitate nu a fost dezvăluită. Forţele GNA au publicat imagini de la un raid într-un loc neprecizat; pot fi văzute patru persoane îmbrăcate în albastru, cu mâinile legate. Au fost confiscate echipamente şi materiale folosite pentru fabricarea explozivilor, arme, grenade, muniţii şi documente.

Grupurile jihadiste s-au instalat în Libia în contextul crizei politice şi al conflictelor armate care au creat haos în Libia, după căderea regimului lui Moammar Gaddafi în 2011. În prezent, are loc o luptă pentru putere între GNA, cu sediul la Tripoli, recunoscut de ONU, şi o entitate sprijinită de forţele mareşalului Khalifa Haftar, în estul ţării.

Haftar a declanşat în 4 aprilie o ofensivă pentru ocuparea capitalei. Ciocnirile continuă la sud de Tripoli; GNA este sprijinit inclusiv de miliţiile locale din Misrata. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bilanţul ultimelor trei luni şi jumătate de lupte este de aproape 1100 de morţi, peste 5700 de răniţi şi mai mult de 100.000 de refugiaţi.