Jurnalişti ce realizau anchete privind Rusia, vizaţi de atacuri cibernetice

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 27-07-2019 22:26

Mai mulţi jurnalişti ce realizau anchete despre Serviciul de informaţii militare rus (GRU) au fost vizaţi de atacuri cibernetice extrem de sofisticate, ce par să provină dinspre Moscova, a anunţat sâmbătă serviciul de mesagerie criptată Protonmail, potrivit AFP preluat de agerpres.

Atacurile de phishing încercau să-i determine pe utilizatori să furnizeze parolele conturilor lor de Protonmail. Ele au vizat jurnalişti de la site-ul de investigaţii Bellingcat. Acesta a ajutat la identificarea agenţilor ruşi ai GRU care l-au otrăvit pe fostul spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie.

Având sediul la Geneva, Protonmail a menţionat într-un comunicat că ''probele (precum şi evaluările părţilor terţe) par să sugereze un atac de origine rusă''.

Directorul general al Protonmail, Andy Yen, a declarat că operaţiunea a fost ''una dintre cele mai bune, dacă nu cel mai bun atac de phishing'' la care a asistat.

Jurnalistul Christo Grozev, care a condus ancheta Bellingcat privind cazul Skripal, a afirmat că nu are niciun dubiu că GRU se află în spatele acestui atac cibernetic.