Poliţistul, care a ucis un licean la Atena în 2008, a fost eliberat din închisoare, după ce i s-a redus pedeapsa de la închisoare pe viaţă la 13 ani de detenţie

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 31-07-2019 18:30

Un poliţist condamnat cu privire la uciderea unui adolescent la Atena în 2008, a cărui moarte a declanşat revolte, a fost eliberat după ce i s-a redus pedeapsa de la închisoare pe viaţă la 13 ani de detenţie, au declarat surse judiciare, informează news.ro.

În primă instanţă, în 2010, poliţistul Epaminondas Korkoneas a fost găsit vinovat de uciderea cu intenţie, la 6 decembrie 2008, a lui Alexis Grigoropoulos, la vârsta de 15 ani, în cartierul contestatar Exarchia. El a fost condamnat atunci la închisoare pe viaţă.

Citește și: EXCLUSIV Reclamă halucinantă: ‘Monstrul din Caracal ne-a omorât prețurile’

Uciderea lui Alexis Grigoropoulos a declanşat în 2008, timp de mai multe luni, o serie de manifestaţii şi revolte fără precedent la Atena şi în întreaga ţară, denunţând violenţa poliţiştilor.

Ea este marcată anual prin marşuri în memoria liceeanului, pătate adesea de ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

O Curte de Apel de la Lamia (centru) a redus luni pedeapsa poliţistului la 13 ani de închisoare, subliniind că acesta nu avea antecedente penale.

Întrucât a efectuat zece ani de detenţie şi a muncit în închisoare, poliţistul avea totodată dreptul la o revizuire a pedepsei şi a fost eliberat din închisoare marţi seara.

Citește și: Anunț de ultimă oră de la BNR! S-a decis azi: Apare o nouă bancnotă în România!

O adunare este prevăzută miercuri seara, la intersecţia străzilor din Atena unde Alexis Grigoropoulos a fost ucis, în semn de protest faţă de hotărârea justiţiei.

”Ucigaşul unui copil rămâne practic nepedepsit, cu o pedeapsă neterminată”, a denunţat luni, la postul de radio Skai, avocata părţii civile, Zoe Konstantopoulou.

Guvernul conservator al lui Kyriakos Mitsotakis, format în urma alegerilor legislative de la 7 iulie, denunţă o lege adoptată de către fostul Guvern care permite o relaxare a pedepselor unor deţinuţi în caz de bună purtare şi muncă în închisoare.

Citește și: Șeful DIICOT a făcut declarații:’Nu putem neglija nicio versiune din anchetă. Ne dorim din tot sufletul să le găsim încă în viață’

Un proeict de reformare a Codului Penal urmează să fie supusă votului în săptămânile următoare, vizând să facă relaxări ale pedepselor şi permisiuni de ieşire a deţinuţilor mai dificil de obţinut.