Trei bărbaţi, dintre doi erau deja în detenţie, au fost inculpaţi cu privire la un plan de atentat în Franţa

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 31-07-2019 23:31

Trei bărbaţi, dintre doi erau deja în detenţie, au fost inculpaţi vineri cu privire la o ”asociere de răufăcători teroristă criminală” şi încarceraţi în legătură cu un plan al unui atentat dejucat, au declarat surse concordante pentru news.ro.

Citește și: Anunț de ultimă oră de la BNR! S-a decis azi: Apare o nouă bancnotă în România!

În vârstă de 27, 31 şi 42 de ani, suspecţii, dintre care unul a fost condamnat la închisoare pentru că a stat timp de şase luni în Siria, în 2014, cu un grup afiliat Al-Qaida, nu au stabilit o ţintă precisă, însă au evocat posibilitatea de a ataca un supraveghetor penitenicar, a declarat o sursă apropiată dosarului pentru AFP, confirmând astfel o dezvăluire Le Parisien.

Unul dintre ei era încarcerat la Închisoare de la Châteaudun (Eure-et-Loir) , iar celălalt la Saint-Maur (Indre).

”Era un plan, nu suntem siguri de riscul precis reprezentat”, a declarat ministrul de Interne Christophe Castaner, în cursul unei vizite în Gard, adăugând că ”informaţiile au funcţionat bine”.

Citește și: EXCLUSIV Reclamă halucinantă: ‘Monstrul din Caracal ne-a omorât prețurile’

Plasaţi în arest preventiv, cei trei suspecţi au contestat faptul că ar fi plănuit un atentat, a precizat sursa apropiată dosarului citată.

Potrivit Le Parisien, ”creierul” grupului este bărbatul în vârstă de 27 de ani, care s-a convertit la islam şi a fost condamnat de ”apologia terorismului”.

Obligat să schimbe închisoarea de cel puţin trei ori, din cauza unor incidente precum chemări la rugăciune, el l-a întâlnit pe unul dintre suspecţi în Închisoarea de la Châteaudun, iar pe celălalt în închisoarea de la Toulon, potrivit cotidianului.

Bărbatul care a fost în Siria a fost condamnat la şase ani de închisoare la începutul lui 2016, fără o ”perioadă de siguranţă”. Anunţând această pedeapsă, preşedintele completului afirma că vrea să concilieze ”represiunea necesară” a asocierii răufăcătorilor în vederea comiterii de fapte teroriste şi ”voinţa de reinserţie” manifestată de condamnat.

Citește și: Mihai Fifor anunță măsuri drastice după tragedia din Caracal: Nimeni nu va fi iertat

În ultimele luni, două agresări ale unor supraveghetori peticenciari au avut loc - una la Havre (Seine-Maritime), comisă de un deţinut condamnat de fapte de terorism, şi una la Condé-sur-Sarthe (Orne), comisă de către un deţinut radicalizat - care ilustează dificultatea găsirii unei modalităţi de oprire a riscului trecerii la fapte şi ”contagiunii” ideologiei jihadiste.

Dintre cei aproximativ 71.000 de deţinuţi în Franţa, aproximativ 500 de persoane sunt încarcerate - în aşteptarea procesului sau condamnate - cu privire la fapte de terorism islamist, iar aproximativ 1.100 de deţinuţi de drept comun sunt anchetaţi cu privire la radicalizare, o cifră care a rămas neschimbată de 18 luni.