Iranul anunță DEZASTRUL: Intrarea Israelului în coaliția din zona Golfului va DINAMITA situația din zonă

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 08-08-2019 18:10

Crearea de către SUA a unei coaliţii în Golf nu ar face decât să crească insecuritatea în zonă, iar o participare a Israelului la această alianţă ar avea consecinţe 'dezastruoase', au apreciat joi autorităţile de la Teheran, citate de France Presse, potrivit Agerpres.

Washingtonul încearcă să înfiinţeze o coaliţie internaţională în Golf pentru a apăra navele comerciale care traversează strâmtoarea Ormuz, punct de trecere strategic pentru comerţul mondial de petrol, în urma unor atacuri atribuite de SUA Iranului, care neagă orice implicare.

Marea Britanie a anunţat că ea va participa la această coaliţie, în timp ce alte ţări aliate Washingtonului, în special europene, se tem că vor fi antrenate într-un conflict cu Iranul.

Citește și: Avertisment de ultimă oră al lui Alexandru Cumpănașu: ‘N-o să permitem asta!’

'Coaliţia militară pe care America încearcă să o creeze, cu scuza pentru securitatea transportului maritim, nu va face decât să crească insecuritatea în regiune', a declarat ministrul apărării iranian, Amir Hatami, potrivit site-ului ministerului.

Ministrul iranian a făcut aceste afirmaţii în convorbiri telefonice cu omologii săi din Kuweit, Qatar şi Oman.

Reacţionând la informaţii potrivit cărora Israelul ar putea lua parte la această coaliţie, el a apreciat că o astfel de participare ar fi 'extrem de provocatoare' şi ar putea avea 'consecinţe dezastruoase în regiune'.

Generalul Hatami a declarat că SUA reprezintă principala sursă de tensiune în regiune, invitând ţările din Golf să angajeze 'negocieri constructive' pentru ca ele însele să asigure securitatea în apele Golfului.

Citește și: Oreste îl desființează pe Dan Barna: Vă arată ca purtând treningul lui Codrin Ștefănescu și pantofii de lac alb ai lui Șerban Nicolae

Ideea Washingtonului pentru această 'misiune de securitate maritimă' în Golf este ca fiecare ţară să escorteze militar navele sale comerciale cu sprijinul armatei americane, care asigură supravegherea aeriană a zonei şi comandamentul de operaţiuni.

După retragerea sa în mai 2018 din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015, SUA au reinstituit sancţiuni severe economice împotriva Iranului, acuzându-l de destabilizarea regiunii.

Din mai, tensiunile au escaladat între cele două ţări, după acţiuni de sabotaj şi atacarea unor nave în Golf şi distrugerea unei drone americane de către Teheran.

Citește și: Ciudățenia din cazul de la Caracal. Ce a tranșat Gheorghe Dincă în ziua în care Alexandra a sunat la 112

Sechestrarea de către Teheran a trei petroliere străine, între care o navă sub pavilion britanic, în Golf în mai puţin de o lună a exacerbat tensiunile.

Reţinerea celei de-a doua nave a avut loc la 19 iulie, la 15 zile după sechestrarea unui petrolier iranian de către autorităţile britanice în largul Gibraltar.