Hezbollahul ameninţă Israelul cu represalii după un atac cu drone în Liban

Autor: George Traicu
Publicat: 26-08-2019 11:20

Şeful mişcării fundamentaliste şiite Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ameninţat duminică Israelul cu represalii după un atac armat cu drone împotriva bastionului puternicei grupări armate la Beirut, potrivit AFP.

'Ceea ce s-a întâmplat (sâmbătă seara) este un atac cu drone kamikaze împotriva unei ţinte la periferia de sud a Beirutului', a afirmat Nasrallah într-un discurs transmis live pe un ecran uriaş în faţa susţinătorilor săi din această suburbie, fieful Hezbollah.

Nasrallah, a cărui mişcare este duşmanul declarat al Israelului, nu a precizat care a fost această 'ţintă'. El a prezentat atacul drept un 'prim act de agresiune' al Israelului în Liban de la războiul dintre cele două tabere în 2006.

'Spun armatei israeliene la frontieră. Din această noapte, pregătiţi-vă şi aşteptaţi-ne într-o zi, două, trei, patru', a ameninţat liderul Hezbollah.'Ceea ce s-a petrecut nu va trece' fără o ripostă, a avertizat el pe un ton furios.

Şeful Hezbollah a indicat că o dronă de recunoaştere a survolat sâmbătă seara la o altitudine foarte joasă periferia sudică a Beirutului şi că aceasta a fost urmată de o dronă armată.

El a văzut în atacul care, potrivit Hezbollah, a produs pagube materiale, dar nu şi victime, o fază 'extrem de sângeroasă' pentru Liban. Hezbollah 'nu va permite' repetarea unor astfel de atacuri cu drone 'indiferent de costuri' şi 'va face totul pentru a le opri', a ameninţat Nasrallah

Liderul şiit, ai cărui combatanţi sunt angajaţi de partea regimului în Siria vecină, a evocat între altele raiduri ale aviaţiei israeliene sâmbătă seara în apropiere de capitala siriană Damasc.

'Nu erau decât tineri libanezi din Hezbollah în locul bombardat' în raidurile israeliene, a afirmat el, respingând declaraţiile Israelului potrivit căruia a fost vizată forţa iraniană al-Qods, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei.

În acest context, Nasrallah a confirmat moartea a doi combatanţi Hezbollah. Ţinta a fost 'un loc unde tinerii din Hezbollah se odihneau. Nu era o poziţie militară', a mai spus acesta.