Angela Merkel îşi reafirmă sprijinul pentru soluţia cu două state la conflictul israliano-palestinian

Autor: George Traicu
Publicat: 29-08-2019 15:57

Cancelarul federal german Angela Merkel a reafirmat joi, în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedintele palestinian Mahmud Abbas, sprijinul său pentru găsirea unei soluţii cu două state la conflictul israeliano-palestinian, informează dpa, potrivit Agerpres.

Merkel a declarat că o soluţie politică ar avea scopul de a asigura că ambele popoare, palestinian şi israelian, trăiesc în pace şi siguranţă şi că acest lucru este posibil doar printr-o soluţie cu două state, "chiar dacă acest obiectiv pare a fi tot mai greu de atins".

Cancelarul federal al Germaniei a spus că palestinienii au dreptul la o viaţă economică şi socială prosperă şi că oferirea perspectivelor de dezvoltare economică este cheia pentru acest proces.

Angela Merkel a dat asigurări că Germania va continua să lucreze împreună cu părţile implicate pentru a găsi o soluţie cu două state, "chiar dacă se ştie că acesta va fi un drum lung şi dificil".

Germania a donat anul trecut 110 milioane de euro (121,8 milioane de dolari) pentru teritoriile palestiniene, devenind unul dintre cei mai mari donatori bilaterali în regiune.

La rândul său, Abbas a declarat că executivul său este pregătit să negocieze o soluţie cu două state în frontierele din 1967. El a spus că palestinienii sunt recunoscători pentru eforturile Angelei Merkel de a promova cooperarea multilaterală în găsirea unei soluţii care să aducă pace şi stabilitate în regiune.

Abbas şi-a exprimat regretul faţă de poziţia guvernului SUA, subliniind că aceasta nu va ajuta la stabilirea păcii şi securităţii în Orientul Mijlociu.

"De aceea cerem negocieri sub supervizare internaţională", a spus Abbas, adăugând că un grup de ţări, atât din Europa cât şi din lumea arabă, ar trebui să medieze între Israel şi teritoriile palestiniene.