Un judecător scoţian respinge o cerere de blocare temporară a suspendării parlamentului în Marea Britanie; Ce spune în motivare

Autor: Cătălin Lupășteanu, reporter
Publicat: 30-08-2019 17:50
Actualizat: 30-08-2019 19:04

Un judecător scoţian a respins vineri o cerere de blocare temporară a suspendării parlamentului britanic timp de o lună de la mijlocul lui septembrie, decisă de premierul Boris Johnson, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Un grup de 75 de parlamentari britanici care se opun unui Brexit fără acord cu Uniunea Europeană s-a adresat justiţiei scoţiene pentru a cere o interdicţie temporară a punerii în aplicare a planului, înaintea unei audieri complete.

Citeşte şi: Proteste la Londra după decizia lui Boris Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului: Opriți lovitura de stat!

Judecătorul Lord Doherty a decis însă să nu emită o interdicţie temporară, care ar fi împiedicat suspendarea parlamentului în aşteptarea audierii, programată pe 6 septembrie.

Magistratul a respins solicitarea, declarând că nu este convins de necesitatea acestei interdicţii.

El a precizat că va audia întreaga argumentaţie marţea viitoare.

Cereri similare de blocare a suspendării parlamentului au mai fost depuse pe lângă Înaltele Curţi de la Belfast şi Londra. John Major, fost premier conservator, a anunţat, vineri, că se alătură acestui demers.

De ce a Boris Johnson a vrut suspendarea Parlamentului

'Așa cum am spus și pe treptele din Downing Street, nu vom aștepta până pe 31 octombrie pentru a implementa planurile noastre de a duce această țară înainte. Iar acesta este un nou guvern, cu o agendă ambițioasă. (...) Și de aceea vom avea un discurs al Reginei și se va întâmpla asta pe 14 octombrie. Va fi timp suficient și înainte, și după summitul crucial (al UE - n.r.) de pe 17 octombrie, va fi timp suficient în Parlament, pentru a dezbate în privința UE, a Brexit-ului și pe alte subiecte', a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

Suspendarea Parlamentului, propusă de Boris Johnson și aprobată de Regina Elisabeta a II-a, face imposibilă votarea unor legi pentru împiedicarea unui Brexit dur, adică fără acord. Legislativul revine la muncă la 3 septembrie și după câteva zile va fi suspendat până în 14 octombrie, în condițiile în care ieșirea din UE este programată pe 31 octombrie.