VIDEO Viorica Dăncilă dă noi detalii despre rechemarea lui George Maior: 'Am înțeles că memorandumul s-a întors la MAE'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 02-09-2019 18:50
Actualizat: 02-09-2019 18:52

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că memorandumul de informare privind rechemarea ambasadorului României din SUA, George Maior, s-a întors la MAE. De asemenea, Dăncilă a reiterat că nu a primit o decizie în privința rechemării ambasadorului.

"Am lămurit și acest lucru. A fost o informare care a venit pe data de 7, 8. Am înțeles că s-a întors din nou la MAE, la mine nu a venit decizia, a venit acel memorandum de informare, dar nu a fost o decizie. Nu a venit pe masa mea o decizie privind rechemearea domnului Maior", a declarat liderul PSD, Viorica Dăncilă, luni, la Parlament.

Citește și: Gabriela Firea face un anunț important! Proiectul care vizează vinietele se schimbă-Cine va plăti

Anterior, fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, luni, la Parlament, că deși a avut un schimb de replici cu premierul pe acest subiect, cei doi politicieni trebuie să treacă peste replici.

"Am avut mai multe schimburi de replici cu mai multe persoane dar trebuie să știm să trecem peste replici care fac de multe ori plăcerea presei și să ne vedem de lucruri care sunt fundamentale pentru mine, cel puțin", a spus senatorul ALDE.

Citește și: Rareș Bogdan, replică dură pentru Codrin Ștefănescu: ‘Nefericiților, acest popor a plătit cu sânge dreptul de a spune NU, de a spune JOS’

De asemenea, Meleșcanu a spus că nu retrage ce a spus referitor la faptul că premierul "a rătăcit" documentele.

"Eu nu retrag ce am spus. Dânsa are dreptate, eu am dreptate. E vorba de secretariate și astea mă depășesc chiar și pe mine. Era un memorandum", a afirmat politicianul.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după declarațiile premierului: Trebuie să plece de la Palatul Victoria

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că nu a primit nicio decizie de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior, ci doar o informare pe data de 7 sau 8 mai prin poșta militară, pe care a avizat-o. Prim-ministrul a afirmat că va semna o propunere de rechemare a ambasadorului Maior dacă ministrul de Externe, Ramona Mănescu, va trimite un astfel de act.

Vineri, Dăncilă i-a răspuns, la Constanța, fostului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, care a spus că a transmis prim-ministrului memorandumul de rechemare a ambasadorului SUA, George Maior. „Eu nu pot să fac pierdut un document”, a spus Dăncilă.

Citește și: Gabriela Firea face un anunț important! Proiectul care vizează vinietele se schimbă-Cine va plăti

Anterior, Meleșcanu declarase că a trimis pe 8 mai, către Viorica Dăncilă, memorandumul privind rechemarea ambasadorului României în SUA, George Maior. Fostul ministru de Externe a precizat că nu este prima oară când premierul „rătăcește” documentele pe care nu și le asumă sau pe care vrea să le respingă.

George Maior este ambasadorul României în Statele Unite din iunie 2015 și a fost șef al SRI în perioada 2006-2015. Recent a fost implicat într-un scandal cu privire la rechemarea sa în țară, după ce un raport al Comisiei de control al SRI arăta modul discreționar în care Maior a folosit Serviciul.

Citește și: Rareș Bogdan, replică dură pentru Codrin Ștefănescu: ‘Nefericiților, acest popor a plătit cu sânge dreptul de a spune NU, de a spune JOS’

Raportul Comisiei de control SRI, de la jumătatea lunii aprilie 219, privind colaborarea dintre SRI şi ANI arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, „se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”.

Președintele Klaus Iohannis nu a luat încă o decizie cu privire la solicitarea de rechemare a lui George Maior din funcție.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după declarațiile premierului: Trebuie să plece de la Palatul Victoria .