Americanii susțin că SUA nu au în plan sechestrarea petrolierului iranian Adrian Darya 1

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 06-09-2019 09:26

Secretarul american de Apărare, Mark Esper, a declarat că pentru moment nu există planuri privind sechestrarea petrolierului iranian Adrian Darya 1, care se află în centrul unei dispute între Teheran și Washington, relatează site-ul agenției Reuters preluat de Mediafax.

Nava, cunoscută anterior sub denumirea de Grace 1, a fost reținută de Marina Regală Britanică in Gibraltar la 4 iulie, fiind suspectat că încalcă sancțiunile impuse de Uniunea Europeană.

Gibraltar a eliberat petrolierul iranian la 15 august, după ce a primit asigurări din partea Teheranului că acesta nu va transporta petrol crud în Siria.

"Nu discutăm despre planuri, dar la momentul actual nu este niciun plan privind această problemă", a declarat Esper pentru reporteri.

Statele Unite au avertizat joi că va considera drept sprijin pentru un grup terorist orice fel de asistență oferită petrolierului iranian Adrian Darya 1, eliberat luna trecută de autoritățile din Gibraltar.

În acest moment se presupune că petrolierul se află în estul Mării Mediterane. Poziția exactă a petrolierului nu este cunoscută deoarece se pare că sistemul de localizare al navei a fost oprit la începutul săptămânii în curs.

Gardienii Revoluției din Iran au sechestrat, în data de 19 iulie, petrolierul britanic Stena Impero la două săptămâni după ce Marea Britanie a ordonat sechestrarea unui petrolier iranian în Gibraltar. Petrolierul iranian Grace 1, redenumit ulterior Adrian Darya 1, a fost eliberat în data de 15 august.

Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.