Vânat pentru 'păcatele tinereții': La 91 de ani, Jean-Marie Le Pen este inculpat pentru angajări fictive la Parlamentul European

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 14-09-2019 03:40
Actualizat: 14-09-2019 00:07

Fostul lider al extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen a fost inculpat vineri pentru "deturnare de fonduri publice" şi "complicitate" la acest delict în dosarul angajărilor fictive ale partidului său, fosta formaţiune Frontul Naţional (FN), la Parlamentul European, a declarat pentru AFP unul dintre avocaţii săi, potrivit Agerpres.

Cofondatorul partidului redenumit Adunarea Naţională (RN) de fiica sa Marine Le Pen a fost interogat timp de peste patru ore de judecătorii de instrucţie parizieni privind locurile de muncă a trei asistenţi de-ai săi, potrivit avocaţilor politicianului.

Citește și: Viorica Dăncilă i-a executat azi! Pe cine a dat afară din Guvern

Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 91 de ani, "este foarte obosit din acest motiv", a declarat avocatul Frederic Joachim.

"Este o afacere evident politică", a afirmat el, denunţând o "incursiune a puterii judiciare în puterea legislativă".

Deja citat pe 11 aprilie în această afaceri, Le Pen, care a prezidat FN între 1972 şi 2011, a refuzat să meargă în faţa judecătorilor, considerând că este încă protejat de imunitatea sa de eurodeputat. Aceasta a fost însă ridicată de Parlamentul European, la solicitarea justiţiei franceze, pe 12 martie.

Citește și: EXCLUSIV Tribunalul București spune că ministrul Justiției a încălcat legea

Magistraţii suspectează partidul şi pe liderii săi că au instituit "de manieră concertată şi deliberată", un "sistem de deturnare" a sumelor alocate de UE fiecărui deputat european pentru a-şi remunera colaboratorii, pentru a permite partidului să facă economii asupra salariilor.

Prejudiciul a fost estimat de Parlamentul European la aproape 7 milioane de euro pentru perioada 2009-2017.

În acest dosar, în jur de 20 de persoane au fost inculpate, printre care şi Marine Le Pen.