Ministrul Fondurilor Europene: 'Din politica de coeziune, după 2021 nu vom mai putea finanţa sisteme integrate de gestionare a deşeurilor'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 16-09-2019 17:57

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a declarat luni, la Râmnicu Vâlcea, că după 2021 din fondurile aferente politicii de coeziune nu se va mai putea finanţa construcţia de depozite ecologice şi ceea ce înseamnă sisteme integrate de gestionare a deşeurilor şi că a fost o 'mană cerească' faptul că s-au putut negocia bani europeni în actualul exerciţiu financiar pentru astfel de proiecte, potrivit Agerpres.

Citește și: Rareș Bogdan intră la rupere: ‘Nu voi accepta niciodată’

,,Pentru ceea ce înseamnă gestionarea deşeurilor în România în general, nevoia de a investi este foarte mare. A fost o mană cerească faptul că am putut negocia bani europeni pentru a investi în închiderea de gropi neconforme, deschiderea de noi depozite ecologice, de staţii de sortare, de staţii de tratare mecano-biologice şi aşa mai departe. Am mers pe acest parcurs din exerciţiul 2007-2013, am pornit accesarea acestor bani cu nişte structuri asociative, ceea ce pot să spun este că în majoritatea cazurilor, majoritatea judeţelor, am avut anumite dificultăţi în a merge înainte. Şi şansa noastră a fost că am putut faza anumite proiecte în ceea ce înseamnă gestionarea deşeurilor cu bani europeni. De ce spun că este o şansă? Pentru că, până la urmă, acele autorităţi, cum este şi Consiliul Judeţean Vâlcea, care au reuşit să nu lase în abandon proiectele de gestionare a deşeurilor şi să le fazeze, adică să permită trecerea lucrărilor şi absorbirea de bani pe exerciţiul 2013-2020, au prins un ultim tren al banilor europeni pentru managementul deşeurilor. În realitate, la nivel european, din politica de coeziune după 2021 noi nu vom mai putea finanţa ca atare construcţia de depozite ecologice şi ceea ce înseamnă sisteme integrate de gestionare a deşeurilor, cum am putut în 2007-2013 şi cum mai putem acum', a declarat Roxna Mânzatu, într-o conferinţă de presă.

Citește și: O femeie a fost legată azi de Gheorghe Dincă! Cine este ea de fapt

Ministrul Fondurilor Europene a mulţumit echipei Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea pentru că a reuşit să fazeze proiectul de management integrat al deşeurilor şi a reuşit să prindă suma de 138 de milioane de lei prin POIM.

Citește și: Olguța Vasilescu a explodat la adresa USR-PLUS: ‘Pentru Dragnea au cerut pușcărie’

,,De aceea ţin să mulţumesc foarte tare preşedintelui şi echipei CJ Vâlcea pentru că, până la urmă a fost, şi credeţi-mă, această fazare - poate sună tehnic, este şi mai tehnică şi mai complicată decât sună - a fost pasul decisiv care a salvat proiectul de gestionare a deşeurilor din Vâlcea, care a permis să prindem circa 138 de milioane de lei din POIM pentru a finanţa sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţul dvs. Este obligaţia noastră, a Ministerului Fondurilor Europene (...) să vă sprijinim şi să vă fim alături pentru ca în cei patru ani şi un pic, cât a mai rămas din actualul exerciţiu, să facem paşi înainte şi să cheltuim toţi aceşti bani şi să vă ajutăm să vă puneţi investiţiile acestea în funcţiune (...) Dacă ne mişcăm destul de bine, până la final de 2023 vom avea un sistem integrat al deşeurilor care va fi funcţional', a subliniat ministrul. Roxana Mânzatu a precizat că judeţul Vâlcea are fonduri europene de peste 1,5 miliarde de lei atrase la zi, însă suma este în creştere, din care grosul se referă la proiectele de infrastructură unde Consiliul Judeţean în mod special şi, într-o oarecare măsură şi primăriile, au asigurat contracte de finanţare.