Depresiunea tropicală Karen s-a intensificat și și-a schimbat cursul: Ce țară este amenințată acum de urgie

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 24-09-2019 11:48

Depresiunea tropicală Karen, a cărei intensitate a scăzut luni seară, s-a înteţit din nou şi ar putea redeveni furtună tropicală înainte de a ajunge, în a doua parte a zilei de marţi, pe ţărmurile statului insular Puerto Rico, au anunţat meteorologii americani, citaţi de Reuters, potrivit Agerpres.

Însoţită de ploi torenţiale şi vânturi cu viteze de 55 de kilometri la oră, Karen ar putea provoca inundaţii în unele zone ale acestui stat insular asociat Statelor Unite ale Americii, potrivit unui buletin informativ emis de Centrul Naţional al Uraganelor (NHC), al cărui sediu se află la Miami.

''Au fost emise atenţionări şi avertizări de viituri pe teritoriul Puerto Rico'', a declarat Marc Chenard, meteorolog în cadrul Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS).

Citește și: Gheorghe Dincă face noi mărturisiri! Ce le-a spus colegilor de celulă

''Zonele din estul şi sudul Puerto Rico vor fi cele mai grav afectate, în special regiunile deluroase şi montane. Există un risc crescut de alunecări de teren şi de inundaţii'', a precizat acelaşi specialist.

Avertizările de furtună tropicală rămân în vigoare pentru următoarele 24 de ore în Puerto Rico, dar şi în Insulele Virgine Britanice.

Karen, a 11-a furtună din acest sezon al uraganelor din Oceanul Atlantic, s-a format duminică seară în estul Antilelor Mici.

La nord de Karen, o altă furtună tropicală formată în Atlantic, numită Jerry, însoţită de viteze ale vântului de 100 de kilometri la oră, ar ajunge marţi noapte sau miercuri dimineaţă în Insulele Bermuda, potrivit prognozelor.

Citește și: E oficial! Ce se întâmplă cu pedofilul din Olanda

O a treia furtună tropicală, denumită Lorenzo, s-a format luni în estul îndepărtat al Oceanului Atlantic, în apropiere de Capul Verde, în largul Africii. Potrivit estimărilor, până marţi noapte, Lorenzo va creşte în intensitate până la nivel de uragan în timpul deplasării sale deasupra apei, însă nu constituie o ameninţare imediată la adresa zonelor de ţărm, a indicat NHC.

Ameninţat de depresiunea tropicală Karen, Porto Rico a fost lovit marţi de un cutremur cu magnitudinea 6,3 produs la nord de localitatea Isabela. În urma seismului nu au fost consemnate victime sau pagube materiale imediate.