Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, face apel la evitarea violențelor în timpul protestelor de la Hong Kong

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 01-10-2019 21:03

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut apel, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, la protestatarii de la Hong Kong să evite violența și solicită autorităților din acest teritoriu să dea dovadă de reținere în timpul manifestațiilor, potrivit Reuters, informează MEDIAFAX.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Viorica Dăncilă, întâmpinată de protestatari la Ploiești: 'Ghița e în Serbia/ Nu ne mai alungați tinerii'

„În principiu, secretarul general întotdeauna face apel la proteste pașnice și reținere din partea serviciilor de securitate”, a spus Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Guterres.

Un protestatar a fost împușcat în piept de forțele de ordine în cursul unui miting desfășurat marți la Hong Kong, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. Bărbatul a fost împușcat de poliție într-un incident violent produs în zona străzii Hoi Pa din zona Tsuen Wan.

Protestatarul împușcat este în stare critică, potrivit autorităților medicale din Hong Kong, care au precizat că alte 14 persoane au fost rănite până acum în cursul protestelor desfășurate marți.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de patru luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 1.400 de protestatari au fost reţinuţi de la începutul protestelor, iar mulţi sunt inculpaţi.

Citește și: Dincă bagă anchetatorii ÎN SPERIEȚI: Criminalul din Caracal are tendințe sinucigașe

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.