Iranul surprinde cu ultima decizie: Copiii femeilor căsătorite cu străini vor primi cetăţenie

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 03-10-2019 18:28

Consiliul Gardienilor Constituţiei din Iran a validat o lege prin care femeile cu cetăţenie iraniană le pot transmite această naţionalitate copiilor lor, a anunţat miercuri presa de stat, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Citește și: Avocatul Poporului intervine în cazul Caracal! De la Ministerul de Interne nu am primit încă răspuns

Consiliul Gardienilor Constituţiei, de care depinde intrarea în vigoare a oricărei legi după adoptarea ei de către parlament, a aprobat această măsură, a indicat purtătorul de cuvânt Abbas Ali Kadkhodaei, citat de agenţia IRNA.

Potrivit experţilor în drepturile omului, măsura ar putea ajuta mii de copii care trăiesc într-un vid juridic să obţină cetăţenia iraniană.

Republica islamică este unul din cele 25 de state care nu permit ca femeile căsătorite cu străini să le transmită cetăţenia lor copiilor.

Conform presei locale, Consiliul emisese anterior obiecţii faţă de această lege, din motive de securitate, şi ceruse includerea de prevederi care să permită verificări asupra taţilor străini ai copiilor.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă bomba! De ce vrea Liviu Dragnea dizolvarea PSD .

De reformă ar putea beneficia copiii femeilor care s-au căsătorit cu membri ai numeroasei comunităţi de refugiaţi şi migranţi afgani în Iran, potrivit Human Rights Watch. Se estimează că 3 milioane de afgani trăiesc în prezent în Iran.