Valeriu Steriu anunță EȘECUL moțiunii de cenzură: Din ce în ce mai mulți semnatari au luat decizia să nu voteze

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 09-10-2019 15:45
Actualizat: 09-10-2019 15:47

Purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, a declarat, miercuri, că fiecare semnatar va decide, în momentul în care „va avea două bile în mână”, dacă dorește „să arunce țara-n haos” sau să permită Guvernului Dăncilă să continue. Acesta a mai spus că PSD se va pregăti pentru remaniere, conform Mediafax.

Citește și: INTERDICȚIE emisă URGENT de IGPR - Polițiștii nu mai au voie să comunice pe Facebook, Snapchat și alte rețele similare

„Colegi din toate partidele, deputați, senatori, sunt convins că vor fi mâine (joi- n.r.) alături de actualul Guvern, că vor găsi o cale de a vota la vedere sau nu la vedere, împotriva documentului depus. Eu cred că la ora actuală, nimeni nu știe despre niciun parlamentar, fiecare are propria lui conștiință și-și ia propriile decizii. Povestea asta cu negocieri, cafenele, restaurante, țin de domeniul legendei. Lucrurile sunt clare, până mâine, când fiecare are câte două bile-n mână și se duce spre urna de vot, fiecare e cu propria lui conștiință, și-și dă seama dacă vrea să meargă spre aruncarea țării-n haos sau să continue un program de guvernare-n Parlament, care a dat roade, până acum, și a răspuns voinței românilor.”, a afirmat Valeriu Steriu, miercuri.

Social-democratul a afirmat că numărul parlamemtarilor care nu vor vota moțiunea, se mărește, deoarece semnatarii și-au dat sema că moțiunea este un instrument de promovare eletorală, iar responsabilitatea acestora față de stat e alta.

„Am înțeles că din ce în ce mai mulți parlamentari care au semnat moțiunea au luat decizia să nu o voteze. Sunt convins că responsabilitatea pe care aceștia și-au dats seama că o au, pentru bunul mers politic și economic al României, este mult mai importantă decât motivul susținerii moțiunii de cenzură, într-o perioadă electorală, despre asta vorbim, începem campania electorală și această moțiune vine, în primul rând, ca un vehicul pentru a promova campania electorală a celor din Opoziție.”, a mai zis Steriu.

Steriu consideră că ziua votului ”va fi una scurtă, iar timpul rămas va fi folosit de PSD pentru a pregăti consolidarea Guvernului Dăncilă”, care va veni în fața Parlamentului, pentru remaniere.

„Sunt convins, în continuare, că vom avea, mâine, mult mai puține voturi decât semnăturile depuse în urmă cu o săptămână, la această moțiune. Am văzut, de altfel, și când s-a propus să o dezbatem sâmbătă, foarte puțuini din cei care au semnat-o au venit sau au vrut să vină,sâmbătă, să o susțină, și sunt convins că mâine vom avea o zi relativ scurtă pe această dezbatere și acest vot, și seara vom continua să vedem cum putem consolida Guvernul Dăncilă, pentru etapa următoare, venirea în Parlament pentru remaniere.”, a conchis Steriu.

Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului joi, începând cu ora 10.00. Numărul necesar adoptării moţiunii este de 233 de parlamentari.

Printre semnatarii moţiunii de cenzură se numără foştii parlamentari social-democraţi Mihăiţă Găină, Emanoil Savin, Ioan Talpoş, precum şi deputatul PSD Marius Bota.

Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituțională între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, șeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiției Ana Birchall.

Totodată, șeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.