Bulgaria, condamnată de CEDO pentru expulzarea unui fost militar sirian

Autor: George Traicu
Publicat: 10-10-2019 22:07

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Bulgaria pentru decizia de expulza din ţară un fost militar sirian care a dezertat, fapt ce l-ar expune unor posibile rele tratamente şi i-ar putea fi chiar pusă viaţa în pericol, informează agenţia EFE potrivit Agerpres.

Curtea de la Strasbourg, care a avertizat încă de anul trecut Bulgaria să nu-l expulzeze pe militarul sirian în timp ce-i examinează cazul, a estimat că Bulgaria a încălcat mai multe articole din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, şi anume cele care fac referire la dreptul la viaţă, la interzicerea torturii şi a dreptului la un recurs efectiv în justiţie.

Sirianul, identificat prin iniţialele sale O.D. şi născut în anul 1991, a fost încorporat în anul 2011 în armata siriană, unde a fost trăgător de elită şi a primit instrucţie pentru lansarea de rachete. El a dezertat un an mai târziu şi a trecut în rândurile unei miliţii rebele. În anul 2013 a fugit din Siria în Turcia şi a ajuns în Bulgaria, unde a înaintat o cerere de azil, care însă i-a fost respinsă.

Prin urmare, autorităţile bulgare au dispus expulzarea sa, întrucât au estimat că sirianul reprezintă o ameninţare pentru siguranţa naţională, decizie menţinută în urma recursului formulat de acest, dar care încă nu a fost aplicată.

Judecătorii europeni au considerat însă că de când el a fugit din Siria situaţia în această ţară s-a deteriorat şi s-a constatat de asemenea că dezertorii sau aceia care refuză să ducă la îndeplinire ordinele riscă să fie supuşi unor rele tratamente sau chiar să fie executaţi