Violențe în Catalonia - 51 de persoane au fost arestate

Autor: George Traicu
Publicat: 16-10-2019 12:21

Un număr de 51 de persoane au fost arestate în Catalonia după violenţele din noaptea de marţi spre miercuri din cursul manifestaţiilor contra condamnării la închisoare a liderilor separatişti, a anunţat miercuri guvernul spaniol, citat de AFP potrivit Agerpres.

Conform bilanţului Ministerului de Interne, 29 de oameni au fost arestaţi în provincia Barcelona, 14 în Taragona şi 8 în Lerida.

Aceeaşi sursă precizează că 72 de poliţişti regionali şi naţionali au fost răniţi în aceste violenţe, unii suferind fracturi.

Potrivit AFP, centrul Barcelonei a fost marţi seara scena unor lupte de gherilă urbană, ciocniri între protestatari şi forţele de ordine având loc de asemenea la Girona, Taragona sau Lerida, asociaţiile pro-independenţă chemând la manifestaţii în faţa clădirilor guvernamentale.

La Barcelona, 40.000 de persoane au participat la manifestaţia urmată de riposta poliţiei contra a sute de militanţi, cei mai mulţi având faţa acoperită.

Mobilizarea contra condamnării luni a liderilor separatişti catalani la pedepse cu închisoarea de la 9 la 13 ani, pentru rolul jucat în tentativa de secesiune din 2017, va continua miercuri.

Conform guvernului, linia de mare viteză dintre Barcelona şi Franţa a fost întreruptă ca urmare a unui sabotaj.

Mai multe marşuri vor pleca miercuri din cinci oraşe catalane pentru a se întâlni în acelaşi punct, Barcelona, vineri, zi de "grevă generală" şi manifestaţie în masă.