Magistraţii activişti vor să strângă semnături pentru revocarea preşedintelui CSM. Ex-revocatul Danileţ, pe listă

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 16-10-2019 15:53
Actualizat: 16-10-2019 16:33

Judecătoarea Anca Codreanu, copreşedinte al Asociaţiei "Forumul Judecătorilor din România", lansează un apel, pe un grup de Facebook al magistraţilor, pentru semnarea unei liste de susţinere pentru demersul celor şapte membri ai CSM care au iniţiat procedura de revocare a judecătoarei Lia Savonea din funcţia de preşedinte al Consiliului. Demersul este unul lipsit de efecte directe, fiind doar o încercare de a genera presiune asupra membrilor CSM.

"Dacă aţi citit scrisoare de revocare, orice alt argument în sprijinul susţinerii ei devine superfluu. Un judecător care s-a îndepărtat într-un mod revoltător de la menirea de a ne reprezenta şi care merită să i se reamintească de ce se află acolo. Dacă revocarea din funcţia de membru CSM depinde doar de curţile de apel, semnalul revocării din funcţia de preşedinte CSM depinde şi de noi. Faptul că din mandatul de preşedinte CSM mai sunt doar 2 luni şi jumătate este lipsit de importanţă, raportat la substanţa mesajului", scrie judecătoarea Codreanu pe grupul "Forumul Magistraţilor".

Unul dintre magistraţii care se anunţă doritori să semneze lista de susţinere este judecătorul Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj. Fost membru CSM, în mandatul anterior, Danileţ a fost revocat din această calitate în 2013, la solicitarea adunărilor generale ale instanţelor. Judecătorul a fost salvat de CCR.

Şapte membri ai CSM cer oficial revocarea judecătoarei Lia Savonea din funcţia de preşedinte al Consiliului. De asemenea, un grup de judecători solicită revocarea vicepreşedintelui Nicolae Solomon.

Cei care solicită revocarea Liei Savonea sunt judecătorii Andrea Chiş, Bogdan Mateescu, Mihai Bălan şi procurorii Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader şi Nicolae Solomon. Aceştia sunt tocmai magistraţii care au boicotat nu mai puţin de cinci şedinţe de plen, refuzând să-şi îndeplinească responsabilităţile legale. Cei şapte îi reproşează Liei Savonea o serie de presupuse nereguli manageriale, într-un document de 19 pagini, care conţine însă numeroase erori factuale şi afirmaţii subiective.