LUX la o școală din Teleorman: Toaletă la preț de apartament, cu bani de la Guvernul României

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 19-10-2019 08:34

În curtea școlii din localitatea teleormăneană Buzescu s-a ridicat o toaletă la prețul unui apartament. În aceeași curte se află, de 18 ani, haznaua unei vile, urât mirositoare și murdară, despre care directorul școlii spune că nu s-a închis pentru că vila aparține electoratului primarului, conform Mediafax.

Citește și: PRĂPĂD în Cluj - Napoca: ȘASE victime după ce o ambulanță și un autoturism s-au ciocnit (VIDEO)

În spatele unei vile uriașe din localitatea Buzescu, construite pe modelul Tribunalului din Caracal, se ridică o școală. Locul e pe jumătate în paragină, pe jumătate în reabilitare. Haznaua vilei cu aspect de tribunal se află chiar în curtea școlii, generând în zonă un miros specific, dar și o mizerie de nedescris.

În curtea școlii a apărut o toaletă nouă, al cărei preț se apropie lejer de costul unui apartament. Investiția s-a făcut prin PNDL 2 și are o valoare de peste 315.000 lei.

În același timp, gardul care împrejmuiește școala este foarte vechi și a fost cârpit cu plăci în două zile, pentru a acoperi spațiile goale.

La Primăria Buzescu, primarul Valentin Trăistaru nu neagă că situația școlii din localitate e una destul de dificilă, la fel cum nu neagă nici faptul că haznaua care a acaparat o parte din terenul instituției publice e acolo de 18 ani. Spune, însă, că a discutat cu rudele fostului proprietar și are are promisiuni ferme că aceasta va fi acoperită în cele din urmă.

„Începând cu anul 2018, prin Ministerul Dezvoltării, s-a dat drumul la programul PNDL 2, prin care Primăria Buzescu a solicitat ministerului 3 proiecte, printre care și unul de înființare de toalete în curtea școlii. Era ceva legat de școală, ca să nu-și mai facă copiii nevoile în fundul curții. S-a făcut solicitare în baza unui SF pentru sume care s-au alocat ulterior, iar proiectul din curtea școlii s-a lălăit deoarece conducerea școlii a motivat că acolo e o hazna. Proiectul a început în martie 2019 și acum facem procedurile pentru finalizarea lucrării. Am făcut demersuri și cu haznaua aceea, familia de romi care o are urmează să vină și să o închidă. Sunt 18 ani de când încercăm să-i convingem să facă asta”, a declarat primarul din Buzescu corespondentului MEDIAFAX.

Legat de costul toaletei construite prin PNDL 2, primarul din Buzescu, întrebat dacă nu crede că e cam mare, a replicat: „Ce mai e ieftin în ziua de azi? Sunt mai mari costurile, pentru că a apărut acea ordonanță 114, de mărire a manoperei”.

Directorul unității de învățământ, Vlad Țănțel, spune că situația e veche și e foarte deranjantă, atât pentru copiii din școală, cât și pentru el, ca responsabil de managementul școlii, sugerând că haznaua nu s-a închis până acum pentru că „romii sunt electoratul primarului”.

„Este haznaua acolo de mulți ani și situația e pe bună dreptate problematică. Normal, însă, că nu s-a făcut nimic, pentru că primarul n-a vrut să-și supere electoratul, certându-se cu proprietarii vilei respective”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Vlad Tănțel.

În timp ce toaleta cea nouă e momentan închisă, în curtea școlii mai funcționează încă o toaletă construită în anii 2007-2008, cea folosită de copii.

Iar gardul care împrejmuiește unitatea de învățământ se află într-o stare deplorabilă. De altfel, el a fost cârpit cu plăci în ultimele două zile, astfel încât să nu mai existe goluri prin care copiii să poată ieși din curte nesupravegheați sau accidental. Întrebat de ce s-au investit atâția bani în toaletă, dar nu s-a făcut nimic pentru reabilitarea gardului, primarul localității a spus că, fiind sfârșit de an, nu îl mai poate prinde proiectul în buget. Totuși, gardul nu s-a degradat de câteva luni, ci de ani întregi.

La școala din localitatea Buzescu învață aproximativ 200 de copii.