Tudorel Toader solicită ajutor pentru Raluca Prună: 'Să îi explice cineva'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 19-10-2019 20:16
Actualizat: 19-10-2019 20:17

Fostul ministru Tudorel Toader reacţionează la atacul lansat de Raluca Prună, pe tema draftului raportului MCV pe 2019. Toader atrage atenţia asupra confuziei făcute de Prună între confidenţial şi clasificat.

"Poate sa ii explice cineva Ralucai Pruna care este diferenta dintre clasificat si confidential, asa simplu ca sa inteleaga? Multumiri!", scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Raluca Prună i-a atras anterior atenţia lui Tudorel Toader că toate documentele precum draftul raportului MCV sunt confidenţiale, după care a recunoscut într-un comentariu că în acest an s-a procedat în premieră la clasificare.

"Ii sugerez ca, in buna tradiție, sa șteargă postarea in care spune ca niciodată draftul de raport MCV nu a fost confidential. E inexacta, ca sa fiu elegantă. Eu cred ca Toader nu a văzut vreun draft de raport MCV vreodată, ca nu pare sa îl fi interesat. Și înainte sa inducă acum opinia publica in eroare și sa se bage in seama, ii reamintesc ca domnia sa ținea secret Raportul GRECO după ce fusese adoptat și ca numai presiunea publica enorma a făcut sa fie ‘declasificat’", a scris Prună pe Facebook.

Aşa cum STIRIPESURSE.RO nota anterior, potrivit legii, se pot clasifica (fapt care atrage nevoia de certificat ORNISS) doar informaţiile a căror divulgare pune în pericol siguranţa naţională. Draftul de raport se află "sub embargou de la publicare" (confidenţial) doar pentru că mai poate suferi modificări până la forma finală, nu pentru că ar conţine informaţii din categoria celor menţionale anterior.

CSM a cerut Ministerului Justiției prelungirea cu o săptămână a termenului până la care un membru sau reprezentant al Consiliului să participe la dezbaterea Raportului MCV pentru 2019 și declasificarea documentului, precizând că „este fără precedent” consultarea lui în regimul unui document clasificat. Ministerul a transmis vineri seara către CSM că draftul de raport poate fi consultat doar sâmbătă şi doar de către membri ai CSM cu certificat ORNISS, urmând ca tot azi să fie formulate şi transmise Comisiei Europene observaţiile pe raport. Detalii AICI!