DEZASTRU total pentru Emmanuel Macron: Și al doilea candidat pentru postul de comisar european ar putea fi RESPINS, fiind suspectat de conflict de interese

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 24-10-2019 17:44
Actualizat: 24-10-2019 17:47

Responsabili politici atât de stânga cât şi de dreapta au avertizat joi asupra deciziei preşedintelui francez Emmanuel Macron de a-l propune pe Thierry Breton pentru postul de comisar european, întrucât acesta din urmă poate fi suspectat de conflict de interese, iar o respingere a sa ar provoca un nou blocaj în Parlamentul European (PE), relatează AFP .

''Thierry Breton este preşedinte al Atos, o societate de servicii informatice care primeşte subvenţii europene, care este unul din liderii europeni în supercalculatoare, din nou cu subvenţii europene, iar în portofoliul său ce vom avea ? Serviciile informatice. Vom avea aşadar o îngrijorare privind conflict de interese'', a explicat la BFMTV şi RMC eurodeputatul Yannick Jadot, din partidul ''Europa-Ecologie-Verzii'' (Europe Écologie Les Verts - EELV), informează agerpres.ro.

Citește și: Pensiile și salariile sunt vizate- Măsurile propuse de noul Guvern

''Un şef al (indicelui bursier) CAC 40, a cărui companie primeşte milioane în subvenţii europene! La capitolul prevenirii conflictelor de interese, încă nu am ajuns aici!", a reacţionat la rândul ei pe Twitter eurodeputata Manon Aubry, membră a formaţiunii ''Franţa nesupusă'' (La France Insoumise - LFI).

De asemenea, Julien Aubert, deputat al partidului de dreapta ''Republicanii (Les Républicains - LR), aminteşte că Thierry Breton, deşi are multă experienţă, ''a condus o companie, iar regulile europene privind conflictele de interese sunt extrem de stricte''.

Citește și: PSD reacționează după ce Orban a prezentat lista miniștrilor: ‘Rușine, PNL’

Dar preşedintele Macron a insistat că a decis să-l propună pe Thierry Breton în urma consultărilor cu preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, asigurând că nu ar trebui să fie probleme.

Pe de altă parte, liderul de la Elysee şi-a atins şi obiectivul ca, după ce prima candidată a Franţei, Sylvie Goulard, a fost respinsă de comisiile de specialitate din PE ca urmare a unor suspiciuni privind integritatea, noul candidat francez să primească acelaşi portofoliu ce-i fusese alocat lui Goulard. Este un portofoliu extins, ce cuprinde piaţa internă, dar şi economia digitală, politica industrială a Uniunii Europene şi noul directorat pentru industria de apărare şi spaţială.

Citește și: Guvernul Orban face noi promisiuni- Ce autostrăzi vor apărea

Thierry Breton va fi audiat în săptămânile următoare de comisia pentru afaceri juridice a PE (JURI).