Liderii europeni au decis: pentru ce perioadă se va amâna Brexit

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 28-10-2019 12:19

Potrivit unui proiect de acord realizat de liderii de la Bruxelles, Uniunea Europeană va aproba amânarea termenului pentru Brexit până la 31 ianuarie 2020, cu posibilitatea ieșirii mai devreme a Marii Britanii dacă un acord în acest sens va fi ratificat de Londra. Conform contidianului The Guardian, documentul privind extinderea a circuat în interiorul statelor membre ale Blocului comunitar și urmează a fi aprobat luni.

Citește și: SONDAJ CURS - Klaus Iohannis defilează, Dăncilă se menține. Dan Barna gâfâie după ancheta Rise Project

Uniunea Europeană va oferi liderilor de la Londra o extindere a termenului de ieșire a Marii Britanii din Blocul comunitar de trei luni, cu posibilitatea reducerii acestuia dacă un acord va fi ratificat de Parlamentul britanic, conform unei schițe a acordului, citată de cotidianul The Guardian.

În urma extinderii termenului pentru Brexit, Marea Britanie va putea ieși din Uniunea Europeană în prima zi a lunii ce urmează celei în care acordul va fi ratificat, informează Mediafax.

Până la publicarea oficială a hotărârii liderilor de la Bruxelles, schimbări ale clauzelor acordului ar putea apărea.

„Perioada oferită pentru articolul 50 (3) TEU (Trataul privind Uniunea Europeană, n.red.) așa cum a fost extinsă prin decizia (EU) 2019/584, va fi reamânată în continuare până la 31 ianuarie 2020”, informează schița acordului citată de The Guardian.

O declarație a Uniunii Europene atașată la această schiță stipulează faptul că blocul nu va renegocia retragerea acordului și că Marea Britanie are obligația de a numi un candidat pentru Comisia Europeană, după ce Boris Johnson a afirmat că nu va transmite un astfel de candidat.