Noi tensiuni între SUA și Turcia - Ambasadorul american a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe turc

Autor: George Traicu
Publicat: 30-10-2019 10:11

Ambasadorul SUA la Ankara, David Satterfield, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe turc după ce Camera Reprezentanţilor a recunoscut oficial "genocidul contra armenilor", transmite Reuters potrivit Agerpres.

Ankara recunoaşte faptul că mulţi armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost ucişi în confruntările cu forţele turce în timpul Primului Război Mondial, dar neagă că aceste crime au fost orchestrate sistematic şi că ele constituie genocid.

Camera Reprezentanţilor a Congresului american a recunoscut marţi, în mod oficial şi cu o majoritate covârşitoare, "genocidul contra armenilor".

Genocidul contra armenilor este recunoscut de aproximativ 30 de ţări. Conform estimărilor, între 1,2 şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat al Germaniei şi al Austro-Ungariei.

În aprilie 2017, la scurt timp după sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept ''una din cele mai rele atrocităţi în masă ale secolului", dar fără a folosi termenul de genocid. La acea vreme, Ankara a denunţat "dezinformarea" şi "definiţiile nepotrivite" ale preşedintelui american.

Tot marţi, deputaţii americani au votat o rezoluţie care prevede sancţiuni la adresa oficialilor turci care au legătură cu ofensiva din nordul Siriei. Pentru intrarea în vigoare a acestor măsuri este însă necesar şi votul Senatului SUA.