Președintele AEP reacționează la neregulile semnalate la votul prin corespondență:`Nu are cum să fie fraudat votul`

Autor: Maria Stan, Redactor
Publicat: 06-11-2019 10:13
Actualizat: 06-11-2019 10:36

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu, a dezmințit acuzațiile apărute în spațiul public potrivit cărora votul prin corespondența poate fi fraudat prin dezlipirea autocolantul cu menţiunea ”Votat”. Acesta a susținut că nu există nicio șansa ca votul să fie fraudat în contextul în care autocolantul cu menţiunea ”Votat” se dezlipește destul de greu și nu ai cum să deschizi plicul și să pui acel autocolant la loc.

„Toate buletinele de vot sunt deschise în aceeași procedură ca și în țară. Procedura de deschidere a urnei e filmată, buletinul de vot e filmat când se citește opțiunea alegătorului. Nu există în niciun caz posibilitatea fraudării acestui vot prin corespondență, deoarece procedura e într-o secție de votare care desfășoară aceleași operațiuni ca la o secție din țară.

Nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului, pentru că acel sticker se deslipește destul de greu. Deci nu e posibil să cadă în interiorul buletinului de vot, astfel încât cineva să-l ia să îl pună în altă parte”, a declarat președintele AEP, la Digi.24.

Reacția președintelui AEP a venit după ce  un român stabilit în Londra a acuzat că  autocolantul cu menţiunea ”Votat” utilizat la votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale se poate dezlipi şi lipi din nou cu uşurinţă, deşi pe instrucţiunile transmise alegătorilor scrie explicit că odată dezlipit, acesta nu poate fi reutilizat. Acuzațiile românului din Marea Britanie o găsiți aici.