Posibile crime de război britanice în Irak şi Afganistan - CPI va analiza informaţiile

Autor: George Traicu
Publicat: 18-11-2019 19:55

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că va examina informaţiile dintr-un documentar al BBC potrivit cărora soldaţii britanici ar fi comis crime de război în Irak şi Afganistan, relatează DPA potrivit Agerpres

Programul, care urmează a fi difuzat luni seară, include mărturii de la anchetatori ai poliţiei care au declarat pentru BBC că guvernul a acoperit uciderea unor civili de către trupele britanice.

Canalul a anunţat că a discutat cu 11 detectivi britanici care "au descoperit dovezi credibile de crime de război", în cadrul unei investigaţii comune a BBC Panorama şi Sunday Times.

"Descoperirile BBC Panorama privind presupuse crime de război ale trupelor britanice ar putea fi foarte relevante pentru activitatea în desfăşurare a biroului", a precizat CPI, cu sediul la Haga, într-un comunicat trimis prin e-mail.

"Biroul va evalua independent şi obiectiv informaţiile în conformitate cu criteriile legale aplicabile din Statutul de la Roma - tratatul fondator al Curţii Penale Internaţionale", se mai menţionează în textul citat.

Una dintre alegaţii este că forţele speciale britanice au acoperit uciderea a patru tineri afgani în 2020, potrivit BBC. Alte alegaţii sunt referitoare la torturarea şi uciderea de deţinuţi în Irak.

Ministerul Apărării a negat că a încercat să ascundă acuzaţiile, notând că procurorii militari au decis să nu acţioneze după ce au investigat mai multe cazuri în Irak şi Afganistan.

Ministerul a mai precizat că a trimis ultimele informaţii în acest sens poliţiei militare şi procurorilor, "care au rămas deschişi la analizarea acestor alegaţii"