Defrişările din pădurea amazoniană din Brazilia, la cel mai înalt nivel din ultimii 11 ani

Autor: George Traicu
Publicat: 18-11-2019 20:07

Defrişările din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia au atins în acest an cel mai înalt nivel din ultimii peste zece ani, conform datelor guvernamentale prezentate luni, care confirmă o accentuare a acestui fenomen sub conducerea preşedintelui de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, informează Reuters potrivit Agerpres

Institutul naţional de cercetare spaţială din Brazilia (INPE) a anunţat că suprafaţa despădurită a ajuns la 9.762 de kilometri pătraţi, o creştere cu 29,5% în 12 luni, până în iulie 2019.

Este cel mai grav nivel al defrişărilor înregistrat după 2008, ceea ce creşte presiunea asupra politicii de mediu a lui Bolsonaro care favorizează dezvoltarea economică în regiunea amazoniană.

Ministrul mediului, Ricardo Salles, a declarat reporterilor, în cadrul unei informări de presă asupra acestor cifre, că Brazilia va desfăşura în acest sens o serie de măsuri, printre acestea numărându-se accelerarea eforturilor de combaterea a defrişărilor, un fenomen în creştere, asistate de imaginile satelitare de înaltă rezoluţie.

Salles a precizat că va avea o întâlnire, miercuri, cu guvernatorii statelor amazoniene pentru a discuta pe marginea tacticilor abordate în continuare pentru combatere defrişărilor, adăugând că cifrele demonstrează că este nevoie de o nouă strategie şi că oportunităţile economice sustenabile trebuie dezvoltate în regiune.

Pădurea Amazoniană este cea mai mare pădure tropicală din lume şi este considerată o zonă-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice datorită cantităţilor considerabile de dioxid de carbon din atmosferă pe care le absoarbe.