Egipt - Cei trei jurnalişti reţinuţi duminică au fost eliberaţi

Autor: George Traicu
Publicat: 24-11-2019 22:59

Cei trei jurnalişti ai unei organizaţii media independente din Egipt, Mada Masr, care au fost reţinuţi duminică în timpul unei percheziţii efectuate de poliţişti în civil la sediul său din Cairo au fost eliberaţi, a indicat site-ul de presă online, conform AFP.

Aceste scurte reţineri intervin la o zi după reţinerea altui jurnalist al Mada Masr, Shady Zalat, în vârstă de 37 de ani, care a fost eliberat în cele din urmă duminică, potrivit contului de Twitter al respectivei organizaţii, cunoscută pentru anchetele sale privind problemele de corupţie şi securitate, publicate în arabă şi engleză.

Mada Masr a spus că nouă poliţişti îmbrăcaţi în civil au percheziţionat sediul său din Cairo şi i-au interogat pe jurnaliştii de acolo, cerându-le să deblocheze calculatoarele şi telefoanele.

Apoi, trei jurnalişti, inclusiv redactorul-şef Lina Attallah, au fost arestaţi, iar ulterior eliberaţi.

La sfârşitul după amiezii Mada Masr a indicat pe Twitter că jurnaliştii şi-au recuperat calculatoarele şi telefoanele şi că membrii forţelor de ordine plecaseră.

Săptămâna trecută, Mada Masr a publicat un articol în care susţine că fiul preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, Mahmoud, ofiţer al serviciilor de informaţii, urma să fie transferat la Moscova pentru a ocupa un post diplomatic. Repartizarea lui ar avea loc după critici interne în cadrul aparatului de securitate, potrivit articolului.

Amnesty International a denunţat percheziţia şi a solicitat guvernului "să se abţină de la pedepsirea jurnaliştilor pentru exercitarea muncii lor legitime".

De când Sissi a ajuns la putere în 2014, a avut loc o represiune împotriva jurnaliştilor, opozanţilor şi activiştilor egipteni, scrfie AFP.

Mada Masr este unul dintre sutele de site-uri de ştiri care au fost blocate de autorităţile egiptene în ultimii ani şi la care accesul pentru egipteni este posibil doar printr-o aplicaţie VPN (reţea virtuală privată).

Egiptul este ţara în care sunt încarceraţi cei mai mulţi jurnalişti din lume după China şi Turcia, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, o asociaţie cu sediul New York.