Noviciok, un agent neurotoxic folosit pentru a ucide un spion, a fost inclus pe lista de substanțe interzise

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 28-11-2019 06:07

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a inclus miercuri pe lista sa de substanţe interzise Noviciok, un agent neurotoxic pus la punct în Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece şi utilizat în 2018 în Marea Britanie într-un atac împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

Amendarea, inedită, a listei substanţelor incluse în Convenţia privind interzicerea armelor chimice este rodul unei decizii prin consens a celor 193 de state membre, cu ocazia reuniunii anuale a OIAC.

Citește și: Mihai Fifor șterge pe jos cu Florin Cîțu:’Ne arată cât de prost pregătit este’

Actualizarea convenţiei, prima de la intrarea în vigoare a documentului în 1997, a fost salutată cu un ropot de aplauze de reprezentanţii statelor membre.

'Trăim un moment important astăzi', a declarat directorul general al OIAC, Fernando Arias.

'Este pentru prima dată în istoria sa când lista substanţelor chimice (...) a fost actualizată', a mai spus Arias, apreciind că această nouă etapă 'demonstrează capacitatea convenţiei de a se adapta la evoluţia ameninţărilor'.

Tom DiNanno, asistent adjunct al secretarului de stat al SUA pentru apărare şi reprezentant al ţării sale la reuniunea de la Haga, a 'salutat decizia prin consens de a adăuga Noviciok' pe lista substanţelor interzise.

Noviciok, un agent neurotoxic de calitate militară, a fost utilizat în martie 2018 în atacul de la Salisbury (sud-vestul Angliei) împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia. Cei doi au supravieţuit, dar o locuitoare din zonă, Dawn Sturgess, a decedat după ce a folosit substanţa dintr-un flacon găsit şi în care a crezut că se afla parfum. După toate probabilităţile, flaconul fusese folosit pentru transportul agentului neurotoxic din Rusia, au conchis anchetatorii.

Occidentalii, în frunte cu guvernul britanic, au acuzat Moscova că s-a aflat la originea otrăvirii celor doi Skripal. Rusia a negat însă orice implicare.

Citește și: Mega-lovitură! Amenzile vor exploda- Când se va întâmpla asta

Canada, Olanda şi SUA au prezentat în 2018 o propunere ce viza interzicerea produselor de tip Noviciok, care nu figurau pe lista OIAC.

Rusia a înaintat propria propunere de interzicere a mai multor produse chimice de acest tip, care, potrivit ei, au fost dezvoltate de SUA.

Între cele două părţi s-a ajuns ulterior la un consens.