Armata franceză spune că accidentul aviatic din Mali nu a fost acţiune jihadistă

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 29-11-2019 11:43

Coliziunea între două elicoptere produsă luni seară în Mali şi soldată cu moartea a 13 militari francezi nu a fost cauzată de o acţiune a jihadiştilor, a afirmat vineri şeful Statului major al armatei franceze, potrivit AFP, potrivit Agepres.

Într-un interviu pentru Radio France Internationale, generalul François Lecointre a dezminţit informaţia transmisă de gruparea jihadistă Stat Islamic potrivit căreia aceasta s-a aflat la originea acestui incident.

''Este absolut fals. Ceea ce este adevărat e faptul că a existat o coliziune în timpul unei operaţiuni de luptă extrem de complexă, care necesită o coordonare extrem de bună. Nu a existat o retragere a unui aparat în faţa unui tir al jihadiştilor'', a explicat Lecointre.

''Armata franceză spune adevărul: suntem datori cu acest lucru soldaţilor noştri şi familiilor camarazilor noştri care sunt morţi. Ancheta nu s-a încheiat, cutiile negre vor fi analizate pentru a avea detaliile precise ale modului în care au murit soldaţii noştri'', a adăugat înaltul demnitar militar francez.

Două elicoptere au intrat în coliziune luni seară în Mali, 13 militari francezi decedând. Militarii decedaţi făceau parte din forţa Barkhane, care de la 1 august 2014 desfăşoară o operaţiune antijihadistă în regiunea Sahel. În prezent, în Mali, Ciad şi Niger sunt desfăşuraţi 4.500 de militari francezi.