Preşedintele Mexicului consideră că Evo Morales a fost victima unei lovituri de stat în Bolivia

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 02-12-2019 06:59

Preşedintele bolivian Evo Morales, refugiat în Mexic după ce a fost forţat să demisioneze, a fost "victima unei lovituri de stat", a declarat duminică preşedintele mexican Andrés Manuel Lápez Obrador, transmite AFP preluat de agerpres.

Este prima oară când preşedintele mexican de stânga, care a sărbătorit primul an de când se află la putere, vorbeşte direct despre circumstanţele care au dus la plecarea de la putere a preşedintelui Boliviei.

"Evo a fost victima unei lovituri de stat! Şi din Mexic spunem lumii: da democraţiei, nu militarismului!", s-a adresat Lopez Obrador undei audienţe formate din zeci de mii de susţinători în El Zocalo, piaţa centrală din capitala mexicană.

Preşedintele Mexicului a făcut bilanţul primului său an la putere. La capitolul politică externă, el a amintit decizia guvernului său de a acorda azil lui Evo Morales, care a ajuns în Mexic pe 12 noiembrie, însoţit de vicepreşedintele Alvaro Garcia.

Evo Morales "este fratele nostru care reprezintă cu demnitate poporul majoritar indigen al Boliviei", a afirmat Andrés Manuel Lápez Obrador.

Evo Morales a fost primit la sosirea sa în Mexic de ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard, dar nu s-a întâlnit deocamdată cu preşedintele Lopez Obrador, sau cel puţin nu se ştie dacă o astfel de întâlnire a avut loc.

După ce armata şi poliţia i-au retras sprijinul, Evo Morales s-a văzut nevoit să demisioneze pe 10 noiembrie, după trei săptămâni de manifestaţii de protest împotriva fraudării alegerilor, potrivit opoziţiei, în urma cărora urmărea să obţină un al patrulea mandat consecutiv.