SUA amenință cu taxe vamale pentru mărfuri franțuzești,, în valoare de 2,4 miliarde de dolari, ca răspuns la impozitarea companiilor ITC

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 03-12-2019 12:25

Administrația Trump amenință să impună taxe de import pe mărfuri franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari, ca răspuns pentru noua taxă pe servicii digitale din Franța, care penalizează Google, Amazon sau Facebook, relatează BBC, potrivit Mediafax.

SUA spun că tarifele vamale vor urca până la 100% la produse precum brânza, șampania și poșetele.

Taxa adoptată de autoritățile franceze a fost introdusă pentru a împiedica firmele tehnologice să evite plata impozitelor.

Ministrul francez Bruno Le Maire a numit amenințarea SUA drept „inacceptabilă”. "În cazul unor noi sancțiuni americane, Uniunea Europeană va fi gata să riposteze", a declarat ministrul finanțelor la radioul francez.

Luni, reprezentantul american al comerțului, Robert Lighthizer, a declarat că potențialele taxe pentru mărfurile franceze sunt destinate să descurajeze alte țări să ia măsuri similare.

Articolele care s-ar putea confrunta cu tarifele includ șampania și vinuri spumante, Roquefort și alte brânzeturi, produse cosmentice, genți și articole de casă, cum ar fi porțelanul.

Citește și: Klaus Iohannis își anunță prioritatea mandatului: Să nu vă așteptați să încetez războiul cu PSD

Lighthizer a spus că propunerea tarifară "trimite un semnal clar că Statele Unite vor lua măsuri împotriva regimurilor de taxare care discriminează sau impun sarcini nejustificate companiilor americane".

Impozitul condamnat de firmele de tehnologie americane este menit să le împiedice să evite plata impozitelor prin stabilirea sediului în țări europene cu impozite mici. Impozitul este de 3% pentru orice companie digitală cu venituri de peste 750 de milioane de euro, din care cel puțin 25 de milioane de euro sunt generate în Franța.

SUA spune că legea este în contradicție cu normele fiscale internaționale și „neobișnuit de împovărătoare” pentru companiile de tehnologie americane.

Lighthizer a declarat că SUA explorează investigații privind legi similare din Austria, Italia și Turcia. Marea Britanie a făcut, de asemenea, pași către o taxă tehnologică.

Impozitul va intra în vigoare retroactiv de la începutul anului 2019 și este de așteptat să strângă aproximativ 400 de milioane de euro în acest an.

Aproximativ 30 de companii sunt așteptate să o plătească, în mare parte firme americane precum Alphabet, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft. Amazon a răspuns deja prin majorarea comisioanelor pentru companiile franceze cu 3%.

Reprezentantul american al comerțului Robert Lighthizer a declarat că președintele Trump a ordonat ancheta. În timpul verii, președintele Donald Trump a amenințat să impoziteze vinul francez pentru această problemă.

Unele grupuri de lobby de afaceri din SUA au avertizat că tarifelor ar putea duce la o altă dispută comercială. Camera de comerț a SUA, de exemplu, a spus că tarifele „pot genera runde suplimentare de represalii care reprezintă un risc substanțial pentru creșterea economică a SUA și crearea de locuri de muncă”.